Vaticaan leidt vredesdialoog in Venezuela

crisis | De Venezolaanse president en de oppositie praten weer. Maar het wantrouwen blijft groot.

SYBILLA CLAUS en REDACTIE BUITENLAND

De laatste bemiddelingspoging van het Vaticaan om bloedvergieten in Latijns-Amerika te voorkomen, betreft chaotisch Venezuela. De socialistische president Nicolas Maduro ligt daar al jaren overhoop met de oppositie die in 2015 bij verkiezingen het parlement overnam.

Een dialoog op initiatief van het Vaticaan, Spanje, Panama en de Dominicaanse Republiek duurde zondag tot diep in de nacht. De Vaticaanse bemiddelaar, aartsbisschop Claudio Maria Celli, noemde het overleg 'constructief en respectvol'. De partijen beloofden hun toon te matigen en dinsdag liet Maduro vijf politieke gevangenen vrij. De oppositie beloofde op haar beurt een proces in het parlement tegen Maduro op te schorten en een geplande mars naar het presidentieel paleis in de hoofdstad Caracas af te gelasten.

De vijf vrijgelaten oppositieleden waren opgepakt voor het verspreiden van 'propaganda'. Een van hen, de 65-jarige Carlos Melo, zat twee maanden vast, waarvan zes weken in een kelder van de geheime politie terwijl een rechter zijn vrijlating al had verordonneerd. Collega's Andres Moreno en Marco Trejo zaten een maand vast voor 'beschadigen van het militaire moreel'. Zij maakten een video waarin een soldaat net zo lijdt als de rest van de bevolking.

Vorige week demonstreerden honderdduizenden Venezolanen toen de kiescommissie, die Maduro steunt, het referendum over zijn houdbaarheid als regeringsleider voor dit jaar onmogelijk maakte omdat er met handtekeningen zou zijn geknoeid. 'Maduro geloof ik nog niet als hij goedemorgen zegt', tweette oud-presidentieel kandidaat Henrique Capriles. 'Maar paus Franciscus en de kerk geloof ik wel'.

Eerdere gesprekken tussen regering en oppositie begonnen ook veelbelovend, maar vervielen al snel in de vijandige taal die gebruikelijk is in het verzuurde Venezolaanse klimaat. Sinds de gezakte olieprijs en door wanbeleid is er grote schaarste in het land en is er driecijferige inflatie. Doordat de regering import aan banden legt en er tekort aan deviezen is, blijven de schappen leeg.

Ook gisteren trok de eerste barst al in het vernis toen Maduro op tv oppositiepartij Volkswil tot terroristen bestempelde 'die moeten betalen'. Hun leider Leopoldo Lopez, een oud-stadsdeelburgemeester in Caracas, zit een celstraf van veertien jaar uit wegens 'aanzetten tot geweld'. Volkswil boycotte net als veertien andere partijen uit de Democratische Eenheidsalliantie de dialoog over de crisis. Zij denken dat Maduro slechts de boel traineert en zij willen dat hij nog honderd andere politieke gevangenen vrijlaat, onder wie de burgemeester van Caracas.

De partijen besloten vier werkgroepen te vormen. Die zullen zich buigen over kwesties als rechtsorde en nationale soevereiniteit, mensenrechten en herstelbetalingen aan slachtoffers, de economie en het wekken van vertrouwen en het schema van verkiezingen, zei Celli. Ook zal de kwestie van politieke gevangenen worden bekeken. Een volgende ronde besprekingen vindt plaats op 11 november.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden