Vaticaan gaat zelf peilen: hoe denkt de pastoor over homo's?

Paus Franciscus, woensdag in Rome. Beeld getty
Paus Franciscus, woensdag in Rome.Beeld getty

Het Vaticaan heeft de ongebruikelijke stap genomen om wereldwijd te peilen hoe parochies staan tegenover gevoelige kwesties als anticonceptie, scheidingen en het homohuwelijk. De uitslag van het onderzoek bepaalt mede de agenda voor een buitengewone synode, die volgend jaar oktober moet plaatshebben. Bij die synode schuiven de voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties aan.

De National Catholic Reporter, een onafhankelijke organisatie, maakte de vragenlijst openbaar. De vragen zijn half oktober naar alle bisschoppenconferenties gestuurd. Daarbij zat het uitdrukkelijke verzoek van aartsbisschop Lorenzo Baldisseri, de coördinator van het project, om de vragen te verspreiden over zoveel mogelijk parochies. Het is de bedoeling dat er input komt van lokale bronnen.

Het onderzoek laat zien dat paus Franciscus af wil van wat hij de 'Vaticaan-centrische' benadering noemt. Hij wil lokale kerkleiders meer betrekken bij de besluitvorming in Rome.

Vragen over homohuwelijk en anticonceptie
In het onderzoek wordt onder andere gevraagd of in het land waar de invuller van de vragenlijst woont het homohuwelijk legaal is en zo ja, hoe de kerk daar mee om gaat. Ook wordt gevraagd hoe geestelijken omgaan met homoseksuelen die bijvoorbeeld religieus onderwijs willen volgen of die hun kinderen communie willen laten doen.

Daarnaast wil Rome meer informatie over de pastorale zorg die wordt verleend aan mensen die zijn gescheiden of hertrouwd, of ongetrouwd samenwonen. Ook is het Vaticaan benieuwd of getrouwde mensen zich houden aan het verbod op anticonceptie.

Meer barmhartigheid
Volgens Helen Osman, woordvoerster van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, is het aan de bisschoppen om te bepalen hoe het beste informatie kan worden verzameld. Engelse bisschoppen hebben de vragenlijst online gezet in de hoop een zo groot mogelijk aantal katholieken aan te spreken.

Paus Franciscus meent dat de kerk beter zijn best moet doen om jonge mensen voor te bereiden op het huwelijk. Hij klaagt dat jonge mensen het huwelijk niet meer zien als een levenslange verbintenis, maar als een 'voorlopige'. Tegelijkertijd meent hij dat de regels voor scheiden moeten worden herzien. De paus heeft pastoors opgedragen om zich meer te richten op barmhartigheid en minder de nadruk te leggen op splijtende kwesties als abortus, het homohuwelijk en anticonceptie.

Paus Franciscus Beeld afp
Paus FranciscusBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden