Vaticaan en Palestina sluiten historisch verdrag

Aartsbisschop Paul Richard Gallagher (r) en de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki bezegelen het verdrag met een handdruk. Beeld afp
Aartsbisschop Paul Richard Gallagher (r) en de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki bezegelen het verdrag met een handdruk.Beeld afp

Het Vaticaan heeft vandaag een historisch verdrag gesloten met de 'Staat Palestina'. Daarmee schaart de Heilige Stoel zich achter de tweestatenoplossing en de 'moedige beslissingen' van Palestina om het conflict met Israël te beëindigen.

De totstandkoming van de tekst heeft vijftien jaar in beslag genomen. In het verdrag wordt aandacht besteed aan 'de bijzondere status van Palestina als de geboorteplaats van het christendom en als de bakermat van de monotheïstische religies'.

Het Vaticaan erkent Palestina sinds 2012 als aparte staat, wat met dit verdrag nu officieel is vastgelegd. Tot groot ongenoegen van Israël, die de overeenkomst een 'haastige stap' noemt die 'schade toebrengt aan de kans op een vredesakkoord'. De overeenkomst kan gevolgen hebben voor de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan, voegde Israël daar onheilspellend aan toe.

Nieuwe koers
Het verdrag bevat afspraken over de activiteiten van de Katholieke Kerk op Palestijns grondgebied. Het Vaticaan bevestigt hiermee zijn actieve rol in de internationale politiek - een nieuwe koers onder paus Franciscus. De Heilige Stoel speelde vorig jaar ook een rol in het aanhalen van de banden tussen de Verenigde Staten en Cuba.

Aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse 'minister van buitenlandse zaken', hoopt dat het verdrag met Palestina 'een definitief einde' kan maken 'aan het slepende Israël-Palestinaconflict, dat aan beide kanten veel leed veroorzaakt'.

Recht op zelfbeschikking
De kerkelijke bewindsman riep op tot directe vredesonderhandelingen die de weg vrij moeten maken voor een tweestatenoplossing. "Dit vraagt moedige beslissingen, maar het zal zeker bijdragen aan de vrede en stabiliteit in de regio", aldus Gallagher.

Riad Al-Malki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, hoopt dat het verdrag ook bijdraagt aan de erkenning van het recht van Palestijnen op zelfbeschikking, vrijheid en waardigheid in een eigen onafhankelijke staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden