Vaten met giftige stoffen nog zoek

IJMUIDEN - De drie containers die afgelopen weekeinde bij Texel overboord sloegen, bevatten waarschijnlijk een giftige stof die in de Europese Unie deels verboden is. Het gaat om een vloeistof om hout te beschermen, met het giftige arseenpentoxide.

Die stof is kankerverwekkend. ,,Contact met de huid moet in elk geval worden vermeden'', zegt een woordvoerder van de kustwacht. Hoe gevaarlijk de vloeistof is voor het zeemilieu, is nog onduidelijk, omdat nog onbekend is hoeveel arseenpentoxide er precies in het middel zit.

De drie containers, met in totaal 63000 liter giftige vloeistof, zijn gisteren niet gevonden. De kustwacht heeft er met een vliegtuigje naar gezocht, en onder anderen de vuurtorenwachter van de Brandaris heeft de stranden in de gaten gehouden. De kustwacht vermoedt dat de containers zijn gezonken en wil ze, wanneer de zee weer rustiger is geworden, met sonar-apparatuur opsporen.

In de containers zitten elk 210 stalen vaten met honderd liter vloeistof. Het is onbekend of de containers en vaten nog heel zijn. ,,Ze zijn natuurlijk met flink wat geweld van boord geraakt'', zegt een woordvoerder van de kustwacht, ,,dus er bestaat een kans dat een container lek is.''

Volgens stichting De Noordzee is houtverduurzamingsmiddel voor waterorganismen erg giftig. Vissen zouden er bij lage concentraties al door doodgaan, bij vogels zouden lever en zenuwstelsel worden aangetast. Wel wijst de stichting er op dat arseen in lage concentraties van nature voorkomt in zeewater. Maar vis met te veel arseen is niet geschikt voor consumptie, waarschuwt de stichting.

De organisatie wil dat op containers met giftige stoffen een zendertje komt, zodat ze snel kunnen worden gevonden als ze overboord spoelen. Ook zouden containers moeten worden vastgezet door professionele sjorders in de haven en niet door matrozen van het schip zelf. Voor korte reizen zouden containers vaak niet voldoende worden vastgezet.

Containers met gevaarlijke stoffen moeten in het ruim van het schip worden vervoerd, meent stichting De Noordzee, in plaats van buiten op het dek. Dat zou nu nog te vaak gebeuren, omdat schepen snel willen vertrekken. Het Ethiopische schip de Andinet, dat de containers vervoerde, was afgelopen weekeinde op weg van Antwerpen naar Bremen. Volgens de stichting had de Andinet ,,rustig een dagje de storm moeten afwachten.''

Het gebruik van arseen om hout te beschermen tegen rot en ongedierte is sinds januari 2003 binnen de Europese Unie verboden voor bepaalde toepassingen. Vanaf het voorjaar van 2004 is dat ook in Nederland verboden, maakte het ministerie van Vrom gisteren bekend. De stof mag dan niet meer worden gebruikt bij hout dat mensen direct kunnen aanraken, zoals speeltoestellen of trapleuningen. Wel mag het nog worden toegepast om bijvoorbeeld houten telefoonpalen of geluidsbarrières te beschermen.

Bij Den Helder spoelden gisteren wel vier andere containers aan, met televisie-onderdelen en kleding. Van de zeven containers die het Turkse schip de Mihaddes Kalkavan in de storm van afgelopen weekeinde verloor, is er nog een bij Den Helder in zee gezien, de overige twee zijn nog zoek. Volgens stichting De Noordzee verliezen schepen in het Nederlandse deel van die zee gemiddeld bijna twintig containers per jaar. Afgelopen weekeinde raakte het schip de Enno-B nog vier pontons kwijt. En vanaf de Ursula belandden vier wieken voor windmolens, van kunststof en staal, in het water.

De kustwacht heeft gemeenten waar de containers met houtconserveringsmiddel dreigen aan te spoelen, gewaarschuwd. Op Texel let onder meer de strandvonderij op: zes personen die elk een eigen deel van het strand in het oog houden. De brandweer houdt beschermende kleding en maskers bij de hand. Het strand van Texel was gisteren gewoon toegankelijk. ,,Een strandwandeling is nu natuurlijk schitterend, met die wilde woeste zee'', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden