Vasthoudend PSV pakt Heracles alsnog

Kampioen buigt achterstand met tien man veerkrachtig om

VAN ONZE REDACTIE SPORT

HERACLES2 PSV3

Met tien man en volgens de trainersmode in het bekertoernooi tal van invallers kon PSV zich gisteravond in Almelo alsnog uit de voeten maken. Coach Cocu kon vergenoegd toezien dat zijn ploeg op een lager plan de veerkracht opbracht die eerder vooral in de Champions League soelaas had geboden.

Een laat doelpunt van Locadia, diens tweede van de avond (2-3), velde Heracles na al een ongedachte kentering. Ook na een rode kaart voor doelman Pasveer volhardde Cocu volhardde in zijn keuzes voor reserves, en die bleken mentaal sterk genoeg om de weg naar de kwartfinales alsnog te vinden.

In Almelo had PSV-coach Cocu liefst vijf reserves opgeroepen: doelman Pasveer, verdediger Isimat-Mirin, de middenvelders Schaars en Maher en de jonge aanvaller Bergwijn. Zijn danig gewijzigde ploeg had aanvankelijk moeizaam naar enige ritme gezocht. Ook Heracles was aarzelend begonnen, maar na ruim een kwartier viel plots een fraaie oprisping te bejubelen.

Na een voorzet van de rechterkant van Bruns volleerde de volstrekt vrijgelaten Bel Hassani de bal zo krachtig dat Pasveer een afdoende antwoord schuldig moest blijven. De doelman tikte de bal in zijn eigen doel (1-0), en in het vervolg van de eerste helft werd hij nog enkele malen belaagd, door Tannane vooral. Weifelend keerde Pasveer twee schoten van de behendige aanvaller.

In het slotgedeelte van de eerste helft stuitte Tannane opnieuw op de doelman. In die fase had PSV de stand al gelijk kunnen trekken. Vleugelaanvaller Locadia had de bal uit een vrije trap fraai naar de door doelman Castro vrijgelaten hoek gejaagd (1-1). Voordien was PSV alleen tot een slap schotje van spits De Jong in staat geweest.

Vroeg in de tweede helft kreeg PSV een tik in tweevoud te verwerken. Pasveer vloerde Tannane en met een rode kaart maakte arbiter Kuipers een vroegtijdig einde aan diens gebruikelijke bekeroptreden. Eerste doelman Zoet werd vanaf de strafschopstip gepasseerd door Tannane zelf (2-1). Jongeling Bergwijn werd het slachtoffer van de gedwongen wissel en luttele minuten later moest Bruma geblesseerd afhaken. Hij werd vervangen door Arias.

Maar PSV kreeg hulp uit ongedachte hoek. Doelman Castro liet een voorzetje van Maher in zijn eigen doel vallen (2-2). PSV zette zich schrap en Heracles kon ook daardoor zijn voordeel niet doen met de numerieke meerderheid. Castro keerde een schot van De Jong.

Cocu liet zijn eerste-keusspelers op de bank zitten. Hij verving de ene reserve, Schaars, door de andere, Jozefzoon. Ook in de steeds meer gewijzigde samenstelling toonde PSV zich vasthoudend en de beloning volgde in de slotfase. Na nog een gemiste kopkans legde De Jong de bal terug op Locadia, die de beslissing bracht met een strak schot naar de verste hoek (2-3).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden