Vastgoedsector wil investeren in zorg

Nederlandse vastgoedbeleggers verwachten in de toekomst flink te investeren in zorgwoningen. Ook ziekenhuizen staan in de belangstelling.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Vastgoed Beleggingsonderzoek uitgevoerd door Troostwijk Makelaars en de Universiteit van Amsterdam. In dit onderzoek worden de verwachtingen van de grote Nederlandse vastgoedbeleggers gepeild. Gisteren werd de vijftiende aflevering in Scheveningen gepresenteerd.

Van de ondervraagde beleggers in woningen geeft 73 procent aan in de toekomst te willen investeren in ouderen- en verzorgingscomplexen. Ook zegt 30 procent geld te willen steken in ziekenhuizen.

Beleggers haken hiermee in op de aanstaande vergrijzing. In de komende jaren zal de vraag naar seniorencomplexen flink stijgen, zo is de verwachting.

„De vraag naar zorg zal verder toenemen, maar mensen willen ook steeds langer zelfstandig blijven wonen. Er zal veel meer vraag komen naar seniorenwoningen in combinatie met mantelzorg”, zegt Marijn Snijders, directeur van Troostwijk.

Er is volgens Snijders een flink kostenvoordeel te behalen als vastgoedbeleggers zich in de zorgmarkt gaan mengen. „Ze hebben verstand van gebouwen, en de kosten die daarbij komen kijken. Ik denk dat die beheerskosten misschien wel tien procent lager kunnen zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld voor meerdere gebouwen tegelijkertijd energie inkoopt. Zorginstellingen kunnen zich dan richten op waar zij goed in zijn: zorg verlenen. En zo heeft ieder zijn eigen vak”.

Ook de huurmarkt blijkt voor beleggers interessant: ruim 80 procent gaf aan meer te willen investeren in particuliere huurwoningen. Beleggers willen nu al en masse meer huurwoningen kopen. Deze huizen bieden voor beleggers stabiele inkomsten uit de huur en ze zijn de afgelopen jaren ook behoorlijk in waarde gestegen.

Uit het onderzoek blijkt dat er vanuit de vastgoedfondsen per direct 2 miljard euro voor dit segment van de markt beschikbaar is. Dit overschot tekent het tekort aan huurwoningen in Nederland. Gemeenten besluiten vaak tot het bouwen van koopwoningen, omdat dat meer oplevert. Ook lopen ontwikkelaars vaak tegen bestaande bestemmingsplannen aan.

Het totaal in vastgoed belegd vermogen van de deelnemers aan het Vastgoed Beleggingsonderzoek van Troostwijk Makelaars bedraagt 136,6 miljard euro. Daarvan nemen de institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, ruim 72 miljard voor hun rekening. Het merendeel daarvan is belegd in woningen en winkels. Beide segmenten kennen relatief weinig leegstand en leveren dus een stabiel rendement op.

De prijzen voor vastgoed zullen de komende jaren explosief blijven stijgen, zo ver-wacht Troostwijk. Alleen de Nederlandse beleggers hebben al 8 miljard euro beschikbaar om te investeren. Het aanbod is beperkt en buitenlandse investeerders mengen zich in de Nederlandse markt. De belangstelling vanuit het buitenland komt volgens directeur Snijders van Troostwijk door de hoge mate van transparantie in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden