Vastgoedfraude: OM eist 7 jaar cel tegen hoofdverdachte

Oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. (L) en zijn advocaat Wilem Koops (R) Beeld
Oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. (L) en zijn advocaat Wilem Koops (R)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 7 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

ANP/Redactie

Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

'Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen', aldus de officier. 'Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk'.

Cees H.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces. H. is van de elf verdachten die dinsdag hun eis hoorden, degene met de zwaarste functie. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden.

H. wordt verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 'H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven', aldus het OM.

'Ondanks het feit dat H. relatief kleine bedragen incasseerde, wordt de fraude hem zwaar aangerekend, omdat hij het zou hebben moeten stoppen', aldus de officier. H. wist van de malversaties van hoofdverdachte Jan van V. en vindt volgens het OM nog steeds dat Bouwfonds goed bestuurd werd in de fraudeperiode. 'Door hemzelf, dat spreekt', aldus de officier.

Olivier L.
Ook is er 5 jaar cel geëist tegen Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij misbruikte zijn sleutelpositie op een schandalige manier, zei de officier van justitie. 'Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen', aldus de officier. L. wordt verdacht van onder meer witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie.

Will F.
Will F., voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds, kreeg ook een eis van vijf jaar te horen. 'F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken', aldus het OM.

F. wordt onder meer verdacht van oplichting van Philips Pensioenfonds en verduistering. Ook wordt hij verdacht van witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en zou hij zich hebben laten omkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden