Vastgoed voor meer dan 500 studenten op een mooie plek

Nog geen dertig jaar na de bouw stond het voormalige hoofdkantoor van Deloitte en Center Parcs aan het Boerengat in Rotterdam alweer leeg. Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) heropende het markante pand vorige week als appartementencomplex met 587 gemeubileerde studentenwoningen.

De gemeenschappelijke ruimte op de elfde etage aan de Admiraliteitskade in Kralingen biedt een machtig uitzicht op de Erasmus- én de Willemsbrug. Deze locatie aan de rand van de Rotterdamse binnenstad maakt transformatie aantrekkelijk, zegt Frank van Dijk van ABB Bouwgroep. Net als de plattegrond van het gebouw. "Gevels met veel glas aan de voor- en achterzijde", wijst Van Dijk. "Elk van de drie torens heeft in het midden een trappenhuis met lift en op de kopse kanten zitten trappenhuizen die als vluchtweg dienen. De tussenwanden die wij hebben geplaatst zijn makkelijk te verwijderen als in de toekomst de woonbehoefte verandert."

Het kantoor kreeg een sjieke uitstraling bij de bouw in 1985, toen de bomen in de vastgoedwereld niet hoog genoeg konden groeien. Het blauwe glas en de sierplaten van wit beton zijn vervangen door zwarte bakstenen en metalen kozijnen, die van boven naar beneden openschuiven, zodat in de kamers een inpandig balkon kan ontstaan.

ABB kocht het pand drie jaar geleden, toen het al zo goed als leeg stond. "Veel andere projectontwikkelaars hebben het bekeken, maar wij durfden het aan", zegt Van Dijk. "Je koopt wel leegstaand vastgoed, zonder te weten of je het mag veranderen. We hadden alleen een geschreven briefje van de gemeente. Gelukkig heeft die zo vlot mogelijk gehandeld met de bestemmingswijziging."

Onder het gebouw ligt een parkeergarage voor bijna 500 auto's. "Voor de doelgroep van studenten niet echt nodig", weet Van Dijk, en dat biedt, zo dicht bij de binnenstad, weer mogelijkheden voor de nieuwe eigenaar, Bouwfonds IM. "Wij gaan verder met nieuwe projecten", zegt Van Dijk. "We hebben onlangs een leeg kantoor aangekocht in het Scheepvaartkwartier."

City Pads nam de Nieuwe Admiraliteit over, om direct een investeerder (Bouwfonds) te zoeken voor de gemeubileerde huurwoningen voor 'young professionals'. Het bedrijf doet hetzelfde met lege kantoren in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam.

De appartementen variëren van 18 tot bijna 60 vierkante meter, met een huurprijs die begint net boven de driehonderd euro. "Ze waren snel weg", vertelt Van Dijk. "De behoefte van consumenten verschuift, zeker in een stad als Rotterdam. Studenten-plus noemen wij de huurders, die tijdelijk woonruimte zoeken en wel zien waar ze over een jaar of vier wonen. Bij de Dag van de Bouw kregen we trouwens veel oudere kijkers, die gecharmeerd waren van deze appartementen."

Met een oppervlak van 40.000 vierkante meter, waarvan 32.000 kantoorruimte, is dit een van de grotere transformaties in Nederland. "Zo schiet het lekker op met de aanpak van de leegstand", constateert voorzitter Gerben van Dijk van het H-team, een groep jonge deskundigen uit architectuur en bouwwereld die herbestemming propageren. "Het gebouw staat op een mooie plek en er is behoefte aan dit soort woningen, dan is 1 + 1 heel snel 3. Dit is een prachtig voorbeeld van iconische herbestemming. Maar wel met de aantekening dat dit aan de makkelijke kant van de opgave blijft. Rotterdam timmert hard aan de weg, maar er staan nog veel gebouwen leeg, en daar zijn genoeg lastige gebouwen bij die niet zo dicht bij het centrum liggen."

In Rotterdam veranderde al 350.000 vierkante meter kantoor van functie, sinds de gemeente daarover vijf jaar geleden een convenant sloot met alle vastgoedpartijen. Wegens succes is dat convenant eind vorig jaar ververst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden