Vasten en vervelen

Ik ben niet katholiek, maar heb toch met genoegen kennisgenomen van de vastenbrief die de Nederlandse bisschoppen op Aswoensdag hebben doen uitgaan. 'We vasten, we matigen ons, we versoberen', schrijft de kerkleiding. 't Is gek, maar ik moet bij het woord bisschop altijd denken aan een dikke, roodgekoonde man -met zo'n klont van een zegelring- die het liefst gebraden kippetjes eet en donkerrode landwijn slempt, maar allez, laat ik voorzichtig zijn met mijn woorden want 'oordelen', zo kreeg ik laatst te horen van iemand die het weten kan, 'is een Gereformeerde kunst'. Matigen dus.

Ik heb mijn steentje aan de versobering bij willen dragen door dezer dagen wat minder radioprogramma's te beluisteren. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik Aswoensdagavond, in 'Langs de Lijn' (zo mooi kan eenvoud zijn) Ajax nog wel tegen Heerenveen ten onder heb horen gaan, maar daarna ben ik streng geweest voor mezelf.

In mijn aldus gecreëerde vrije uurtjes heb ik de vastenbrief nog eens tot mij genomen en dit keer sprong de volgende passage mij in het oog: 'Wij hopen dat gelovigen door gebed en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening hun relatie met God vernieuwen, door het doen van de werken van barmhartigheid hun relatie met de medemens herstellen en dat vasten hen in staat stelt in zichzelf ruimte voor God en de medemens te scheppen. Wij roepen hen op tot het slechten van sociale barrières en het neerhalen van sociale muren'.

Ik moest ineens denken aan die ene muur, in Israël (of is het Palestina?), waarover voor- en tegenstanders elkaar vorige week bij het Vredespaleis in de haren vlogen. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik niet meer weet hoe ik daar over moet denken. Het leek me daarom goed om op donderdagavond te luisteren naar 'Studio NMO', een programma van de Nederlandse Moslim Omroep, waarin Eran Nagan (woordvoerder Centrum Informatie en Documentatie Israël), Paul de Waart (emeritus hoogleraar internationaal recht), Wim Lankamp (voorzitter Nederlands Palestina Komitee en woordvoerder Comité 'Stop de muur'), en Bert Bakker, (lid van de Tweede Kamer voor D66) met elkaar in gesprek zouden gaan over de juridische en politieke aspecten van de bouw van de Israëlische 'veiligheidslinie', maar toen het bijna negen uur 's avonds was, zonk de moed mij plotseling in de schoenen. Wat zou het meer kunnen opleveren dan een welles-nietes spel?

Ik hoorde de gemoederen alweer verhit raken. Steeds dezelfde woede. Steeds hetzelfde verdriet. Steeds dezelfde woorden: grenzen, zelfmoord, kinderen, toekomst... en ik dacht: als ik dan toch moet minderen in deze Veertigdagentijd, kan ik dan mijn luisteruurtje niet beter reserveren voor de KRO/RKK zondagavonduitzending van 'Verum, Bonum, Pulchrum', 'een zoekprogramma naar het ware, goede en schone', waarin de visconsumptie in de late Middeleeuwen aan de kaak zal worden gesteld?

Uiteindelijk, kan ik u verklappen, heb ik niets meer gehoord. Het onderstaande fragment heb ik dan ook geknipt uit een programma dat ik vóór Aswoensdag heb beluisterd. En als u het niet erg vindt, vast ik nog even door. Ik voel me goed. Ik verveel me te pletter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden