Vaste grond onder de voeten

KIRSTEN VAN DEN HUL

Angst voor vluchtelingen, gaat dat niet veel te ver? Niet als we de Troonrede mogen geloven. Sterker nog, het is zelfs "logisch dat er ongerustheid bestaat over de komst van grote groepen vluchtelingen. We vragen ons af of de verschillen in cultuur en normen en waarden niet te groot zijn en voorzieningen niet te zeer onder druk komen te staan", mocht ons staatshoofd dinsdag zomaar zeggen in de Ridderzaal.

Met andere woorden: angst voor vluchtelingen is best begrijpelijk.

Onze premier ging zelfs nog een stapje verder. Die durfde hardop te zeggen dat we absoluut geen concessies moeten doen aan onze kernwaarden als mensen met een andere culturele achtergrond hiernaartoe komen.

Met andere woorden: je hebt je als nieuwkomer maar aan te passen en anders kun je oppleuren.

Ook staatssecretaris Dijkhoff deed een duit in het zakje: die liet uitgerekend in het Reformatorisch Dagblad optekenen dat vrouwen in Nederland over dertig jaar nog een kort rokje moeten kunnen dragen. (Ik vraag me af hoeveel lezers van het Reformatorisch Dagblad het op dat punt met hem eens zijn, maar dat terzijde.)

Met andere woorden: wij bepalen zelf wel wat 'onze vrouwen' dragen, en niemand anders.

Het mag duidelijk zijn: het moet allemaal maar mogen, nu we officieel weer 'vaste grond onder de voeten hebben'. Het duurde even en het kostte wat, maar daar zijn we dan, als een polderphoenix herrezen uit de as. Of, zoals het Financieele Dagblad Rutte citeerde: "Ik vind het heel bijzonder dat zeventien miljoen mensen zo'n moeilijke tocht door de woestijn hebben gemaakt". Nee, dat ging niet over vluchtelingen uit Eritrea, Syrië of Irak, maar over ons eigen volgevreten volkje, waar we, getuige de troonrede en het daarop volgende interview met onze minister-president, vooral weer heel, heel erg trots op mogen zijn.

Maar voor u nu denkt dat we weer ouderwets tolerant gaan zitten doen met zijn allen: er zijn grenzen. Als daar na bovenstaande citaten nog enige twijfel over kon bestaan: de dagen van pappen, nathouden en kopjes thee zijn voorlopig voorbij. Niet iedereen mag alles.

Zo mocht een tram van Vluchtelingenwerk met daarop de tekst 'Nederland is vol... met gastvrije mensen die vluchtelingen een warm hart toedragen' deze week niet in Den Haag rijden, want 'te controversieel'; er werd gevreesd voor de veiligheid van de trams en het personeel.

En mogen gediscrimineerde jongeren van onze premier niet gaan zitten mokken of janken maar moeten ze juist 'doorbeuken', zo luidt zijn advies.

Dat advies moet je als jongere dan ook weer niet té letterlijk nemen, want treitervlogs maken, dat mag dus niet, zo leerden we de afgelopen weken. Tenminste, als je Boef heet of een capuchon draagt en uit Zaandam komt. Als dat niet het geval is, en je wil al vloggend op een rijdende trein springen of zonder kaartje naar Feyenoord-Manchester United, dan mag dat officieel natuurlijk ook niet, maar word je niet gearresteerd. Dat heet namelijk 'kwajongensgedrag' en dat wordt gedoogd, als je tenminste geen Boef heet of een capuchon draagt en uit Zaandam komt.

Ja, zo zijn we dan ook wel weer. Dubbele moraal? Hypocriet? Nee hoor. Dat heet 'vasthouden aan onze verworvenheden'. En dat mag eindelijk weer, met die vaste grond onder onze voeten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden