Vastberaden verder na machtsgreep

De partijtop zit achter de tralies, de resterende Turks-Koerdische HDP-politici blijven actief.

TAN TUNALI

De gezichten van de Turks-Koerdische HDP-politici die gisteren in allerijl een persconferentie belegden op het partijbureau in Istanbul staan op onweer. Ze zijn woedend omdat twaalf van hun volksvertegenwoordigers zijn opgepakt. Acht van hen, onder wie de partijleiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag zijn ondertussen formeel gearresteerd.

De regerende AKP beschuldigt de HDP van steun aan de militante Koerdische beweging PKK. De HDP zwoer geweld in het verleden herhaaldelijk af, maar deelt een goed deel van haar achterban met die van de PKK.

Na het opheffen van de parlementaire immuniteit in mei hintte men in Turkse regeringskringen al enkele keren op de aanhouding van de parlementariërs. Parlementslid Hüda Kaya was dan ook niet verrast, maar wel geschokt toen de politie gisteren tot actie overging. "We moeten ons niet neerleggen bij het lot dat één man ons wil opdringen", verwees ze naar president Erdogan, die het land volgens haar een burgeroorlog insleept.

De paar HDP-parlementariërs die nog op vrije voeten zijn, laten zich niet afschrikken door de aanhoudingen, zo benadrukten ze op de persconferentie. Naast journalisten van twee Koerdische kanalen en een Turkse zender, waren daar voornamelijk journalisten van de internationale pers op afgekomen. Vrijwel alle media die berichtten uit het zuidoosten zijn in de nasleep van de mislukte coup in juli gesloten. Na de aanhoudingen zijn Facebook, Twitter en WhatsApp veel moeilijker bereikbaar.

De overgebleven HDP-politici onderstreepten dat ze hun taak willen blijven uitvoeren die 'hen door het volk is gegeven'. De HDP won bij de verkiezingen een jaar geleden ruim 5 miljoen stemmen en werd de derde grootste partij in het parlement.

undefined

Sit-in

Ook riepen ze iedereen op hun democratische rechten te verdedigen. De spontane 'sit-ins' voor verschillende partijbureaus door het land werden echter direct door de politie neergeslagen. Toenemend geweld en groeiende sociale spanningen liggen op de loer, zeiden de politici.

Een paar uur na de aanhouding van de parlementariërs ontplofte een bom voor een politiebureau in Diyarbakir, waarbij volgens premier Yildirim 9 mensen omkwamen en meer dan 100 gewonden vielen. De aanslag is waarschijnlijk een reactie van de PKK op de recente aanhoudingen.

"Eigenlijk hebben de mensen zich tot nu toe verstandig opgesteld", zegt parlementslid Kaya over de situatie in het zuidoosten,"als je bedenkt dat hun huizen met de grond gelijk zijn gemaakt. Als je ook hun recht op deelname aan de democratische politiek ontneemt, zullen radicalisering en geweld alleen maar toenemen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden