Varoufakis zit liever aan de wijn dan aan de telefoon

De Griekse minister van financiën Gianis Varoufakis. Beeld reuters
De Griekse minister van financiën Gianis Varoufakis.Beeld reuters

De Griekse minister van financiën Gianis Varoufakis heeft het niet makkelijk dezer dagen. Hij had al alle krediet verspeeld bij zijn collega's van de eurolanden, nu moet hij ook thuis in Athene op zijn tellen passen.

Thijs Kettenis

Dinsdag werd hij in een restaurant in de anarchistenwijk Exarchia, waar hij zat te tafelen met zijn vrouw, belaagd door een groep van zo'n dertig tot veertig woedende jongeren in capuchontrui. Ze vroegen Varoufakis dreigend wat hij kwam doen in "hun wijk". Varoufakis verklaarde later dat zijn vrouw, een kunstenares, een aanval ternauwernood kon voorkomen door om hem heen te gaan hangen. "Een paar seconden probeerden ze bij me te komen zonder haar aan te raken", zei hij.

Slaan of praten?
Menigeen zou, geconfronteerd met zo'n overmacht aan agressieve lieden, sidderend en met de staart tussen de benen het hazenpad kiezen. Zo niet Varoufakis. "De minister van financiën, die dankzij de vergaderingen van de eurogroep uiteraard wel ergere dingen heeft meegemaakt dan veertig relschoppers, bleef kalm, besloot het gesprek aan te gaan en ze te kalmeren", schreef Proto Thema de volgende dag. De krant zocht de eigenaar op van de taverne waar het gevecht net niet had plaatsgevonden. "Toen Varoufakis op zijn motorfiets wegging werd hij weer verbaal aangevallen", verklaarde die. "Hij zette de motor uit, stapte af en vroeg: 'Willen jullie me slaan of praten'?" Zo begon een discussie van 20 minuten. Varoufakis ging uiteindelijk vlak voor 1 uur 's nachts weg.

Vourafakis tegen de rest - of het nou zijn collega's in de eurogroep zijn of een stel raddraaiers in een restaurant, veel Grieken vinden hem om die houding een held. Net iets meer dan de helft staat achter hem, blijkt uit de laatste peiling. Flink minder dan een maand geleden, maar het is een populariteitscijfer waarbij onze minister Dijsselbloem (en elke andere Nederlandse collega) zijn vingers zou aflikken.

Bezorg-souvlaki
Maar er zijn ook Grieken die zich kapot ergeren. Zij vragen zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat Varoufakis tijd heeft voor een ontspannen diner met zijn vrouw, en plein public, terwijl zijn land en daarmee tien miljoen Grieken elk moment in een ravijn kunnen storten.

Waarom hij niet in plaats daarvan souvlaki op zijn ministerie laat bezorgen, terwijl hij met vijf telefoons in zijn hand probeert zijn Griekenland voor die afgrond weg te halen. Dora Bakogianni, voormalig minister van buitenlandse zaken en prominent lid van de conservatieve oppositie, noemde het onvergeeflijk dat Varoufakis vorige week afzag van het gebruikelijke diner na afloop van de eurogroepvergadering in Riga. Varoufakis vindt dergelijke diners saai en gaat liever iets leuks doen met vrienden, verklaarde zijn ministerie daarover. "Hij kiest ervoor uit te gaan met vrienden in plaats van te onderhandelen met degenen van wie dit land afhankelijk is", fulmineerde Bakogianni op tv.

Vangnet voor gewone grieken?
Ze verweet hem narcisme en egoïsme. Met Varoufakis komt het wel goed als het uiteindelijk misgaat, schamperde ze. "Hij kan doorgaan met onderwijzen aan universiteiten. Maar denkt hij ook aan gewone grieken die die mogelijkheid niet hebben?

Varoufakis laat zich intussen niet van de wijs brengen. Volgens website Enikos ging hij een dag na de onaangename ontmoeting in het restaurant alweer een drankje doen in Exarchia. "Het is ook míjn buurt", zou hij tegen een groepje parlementariërs hebben gezegd. "Het moet geen no-go area worden."

Standplaats
In de rubriek 'Standplaats' schrijven de correspondenten van Trouw over persoonlijke indrukken en ervaringen uit het dagelijks leven in hun gebied. Deze keer: Thijs Kettenis uit Griekenland

null Beeld Thijs Kettenis
Beeld Thijs Kettenis
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden