Varoufakis treedt af als Griekse minister van Financiën

Varoufakis, hier nog bij een persconferentie zondag. Beeld ap
Varoufakis, hier nog bij een persconferentie zondag.Beeld ap

Ondanks een overweldigend nee bij het Griekse referendum is de minister van Financiën, Yanis Varoufakis toch afgetreden. Hij denkt dat opstappen helpt bij de onderhandelingen over een nieuw steunpakket aan de Grieken, zo maakte hij vandaag op zijn blog bekend.

Varoufakis kreeg na het referendum van zondag in de gaten dat sommige leden van de Eurogroep, 'onze partners', hem liever niet zagen opdagen bij gesprekken in Brussel, zo schrijft hij. "Een idee waar de premier van denkt dat het gaat helpen bij het afsluiten van een overeenkomst. Om deze reden verlaat ik het ministerie", aldus de flamboyante Varoufakis in zijn tekst.

De minister zegt verder dat hij premier Tsipras en de nieuwe minister van Financiën voluit blijft steunen. "De minachting van de schuldeisers zal ik met trots ondergaan", aldus Varoufakis.

Nieuwe minister
Wie de nieuwe Griekse minister van Financiën wordt, is nog onbekend. Een woordvoerder van de regering liet weten dat zijn vervanger wordt gepresenteerd na afloop van een beraad van Griekse politieke leiders. Die bijeenkomst begon om 09.00 uur.

Persbureau Reuters meldde op basis van een bron in de regering dat Euclid Tsakalotos de nieuwe minister van Financiën wordt. De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een mislukte bijeenkomst van de eurogroep in Riga.

Tijdens zijn ministerschap kreeg Varoufakis de nodige kritiek van de leiders van de Eurogroep. De professor in de speltheorie bewoog zich in Brussel als een bokser in de ring. Met name met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem lag hij vaak in de clinch. Dit weekend noemde hij de crediteuren met wie hij onderhandelde nog 'terroristen'.

Hij kreeg ook vanwege zijn leefstijl kritiek over zich heen. Varoufakis zou luxueus dineren met kreeft en veel wijn, terwijl andere Grieken het zwaar hadden. Zo werd hij in een wijk in Athene belaagd toen hij op een terras zat te tafelen.

Desondanks was hij voor veel Grieken een held. Meer dan de helft van de Grieken stond achter hem, en vond de manier waarop hij door de Europese porseleinkast banjerde een teken van strijdvaardigheid.

Lees hier het verhaal van correspondent Thijs Kettenis over hoe het nu verder moet na het Griekse nee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden