Varoufakis maakt ruzie met directeur Griekse centrale bank

Onderzoek De oud-minister zou de crisis erger voorgesteld hebben dan ze was, beweert centrale bankdirecteur Stournaras.

Hij mag al ruim een jaar van het politieke toneel verdwenen zijn, Gianis Varoufakis blijft de gemoederen in Griekenland beroeren. De flamboyante voormalig minister van financiën is in een openlijke ruzie verwikkeld met president Giannis Stournaras van de Griekse centrale bank.

Stournaras vertelde onlangs aan een parlementair onderzoekscomité dat Varoufakis tijdens het hoogtepunt van de Griekse crisis, in de zomer van vorig jaar, Griekenland betitelde als 'failliet land' tegenover president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Stournaras, vanwege zijn functie ook bestuurslid van de ECB, adviseerde Draghi vervolgens Varoufakis te negeren.

Griekenland is tijdens de crisis nooit officieel failliet gegaan. Het is daarom opmerkelijk dat een minister van financiën, die probeerde zijn land door gesprekken met zijn geldschieters van de ondergang te redden, de zaken indertijd ernstiger voorstelde dan ze waren.

Varoufakis ontkent Stournaras' verhaal niet. "Als minister van een bankroet land, reisde ik economy class naar Frankfurt om de ECB-president ervan te overtuigen dat het terugbrengen van de overheidsschuld een voorwaarde was voor herstel", stelde hij in een verklaring. Vervolgens gaf hij in een ingezonden stuk in een krant vier redenen waarom Stournaras in zijn ogen moet aftreden als bankpresident. De oppositie in het parlement wil juist een diepgaand onderzoek instellen naar de rol van Varoufakis tijdens de crisis.

Stournaras, benoemd door een eerdere conservatieve regering, ligt intussen overhoop met de huidige linkse Griekse machthebbers. Hij uit regelmatig kritiek op het beleid van premier Alexis Tsipras en voelt zich tegengewerkt bij de herstructurering van een kleine bank die nauwe banden heeft met Tsipras' partij Syriza. Tsipras kan hem niet zomaar de laan uitsturen, aangezien de president van de centrale bank onafhankelijk is.

Dus worden er andere middelen ingezet. Eerder deze maand deed de politie een inval bij het telecombedrijf van Stournaras' vrouw. Die zei niets illegaals gedaan te hebben en heeft een klacht ingediend. Critici zeggen dat het tijdstip van de inval geen toeval is, het is bedoeld om de druk op de bankpresident op te voeren en een duidelijke waarschuwing.

tsipras' mediapolitiek

Op zijn Grieks politiek bedrijven is ook terug te zien bij de veiling van de licenties voor commerciële tv-stations. De Griekse Raad van State heeft een beroep tegen dit voornemen van de regering in behandeling genomen. Dat is een signaal dat de huidige commerciële zenders een kans hebben hun licentie niet kwijt te raken. De regering-Tsipras zou loyale media-partijen zo een uitzend- licentie willen bezorgen. De opperrechters leken roet in het eten te gooien, dus beloofde Tsipras hen salarisverhoging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden