Varoufakis legt de economie uit aan zijn dochter

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van financiën. Beeld afp
Yanis Varoufakis, de Griekse minister van financiën.Beeld afp

Naast econoom, hoogleraar en wijnliefhebber heeft Yanis Varoufakis zich ook ontpopt tot schrijver. Vrijdag ligt de Nederlandse vertaling van 'De economie als uitgelegd aan mijn dochter' van de Griekse minister van financiën in de winkel. Het relaas is bedoeld om zijn recalcitrante tiener ervan te overtuigen dat economie te belangrijk is om alleen aan economen over te laten.

redactie

Varoufakis zegt op zijn website dat hij het boek in de zomer van 2014 schreef, dus voordat hij in de politiek terechtkwam. Het boek is al verkrijgbaar in Griekenland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Servië.

De publicatie komt niet uit de lucht vallen. Na een studie wiskundige economie schreef Varoufakis een aantal boeken over speltheorie. In 2011 schreef hij het succesvolle werk The Global Minotaur, dat in zes talen werd vertaald. Hierin verkent hij de diepere oorzaken van de financiële crisis. Die is volgens Varoufakis te herleiden tot de beurskrach van 1929 en de jaren zeventig, de tijd waarin de 'wereldwijde minotaurus' werd geboren, het systeem waarbij kapitaal wordt 'gerecycled'.

Geen exacte wetenschap
Zijn nieuwste boek verscheen in het Grieks in 2014 onder de titel 'Milondas stin kori mou yia tin ikonomia'. Ervan uitgaande dat je iets pas echt begrijpt als je helder kunt uitleggen, wil Varoufakis laten zien hoezeer de economie ons leven beïnvloedt.

Volgens Varoufakis is economie geen exacte wetenschap, maar een slagveld waarin men elkaar met ideeën bestrijdt, en waar af en toe ideeën ontstaan die de wereld kunnen veranderen. Met behulp van vragen wil hij zijn publiek aan het denken zetten over onze wereld en over hoe de heersende economische theorieën eerder deel uitmaken van het probleem dan van de oplossing.

Aan de hand van voorbeelden uit de geschiedenis, literatuur, en science-fiction, en door middel van begrijpelijke economische analyse, wil de Griekse hoogleraar de lezer ervan doordringen dat economie niet saai is, maar groots, meeslepend en dramatisch.

'De economie als uitgelegd aan mijn dochter' is het eerste boek van Varoufakis dat in het Nederlands verschijnt. Hij schreef in totaal zeven boeken. Zijn vorige boeken zijn wel verkrijgbaar in het Engels.

Inkijkexemplaar. Beeld Bol
Inkijkexemplaar.Beeld Bol
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden