Varoufakis lanceert nieuwe Europese beweging

Yanis Varoufakis licht zijn nieuwe beweging toe tijdens een persconferentie in Berlijn. Beeld epa
Yanis Varoufakis licht zijn nieuwe beweging toe tijdens een persconferentie in Berlijn.Beeld epa

Gianis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van financiën, lanceert vandaag zijn nieuwe 'pan-Europese' beweging: Democracy in Europe Movement 2025 (kortweg Diem25). De beweging gaat zich inzetten voor meer democratie en het stoppen van 'de sluipende Europese fragmentatie'.

Het vormen van de Europese Unie was een uitzonderlijke prestatie, zo stelt het manifest van de beweging, maar inmiddels wordt Europa 'verscheurd' door de Brusselse bureaucratie en de gemeenschappelijke munt. De beweging geeft zichzelf tot 2025 om de omwenteling tot stand te brengen die Europa weer dicht bij de Europeanen moet brengen.

"Het snelle uiteenvallen van Europa moet worden gestopt", zei Varoufakis vandaag in Berlijn bij de aftrap van de beweging. Hij waarschuwde voor een nieuw nationalisme in Europa. "Het uiteenvallen van de Europese Unie zal een ineenstorting in de hand werken die lijkt op wat er in de jaren dertig is gebeurd toen de nazi's aan de macht kwamen," zo verkondigde hij omineus.

Transparantie
De oplossing voor de intocht van honderdduizenden vluchtelingen in Europa is volgens Varoufakis niet het bouwen van muren, omdat 'prikkeldraad en muren onveiligheid weerspiegelen'. Volgens de controversiële econoom hebben Europese instellingen de afgelopen maanden gefaald en zich te veel gericht op hun eigenbelang. Varoufakis stelt dat de oplossing ligt in een democratisering van de Europese instellingen en meer transparantie.

Hoe hij dat aan wil pakken? In het manifest somt Varoufakis vier 'onmiddellijke' eisen op: livestreaming van alle Europese bijeenkomsten, publicatie van de notulen van vergaderingen van de Raad van Bestuur van de ECB, openbaarmaking van alle documenten die van belang zijn bij 'cruciale onderhandelingen' (zoals TTIP) en een verplichte registratie van lobbyisten. Het komend jaar buigt Diem25 zich over nieuwe beleidsvoorstellen om de macht van Brussel te beperken en die van nationale parlementen en provincie- en gemeentebesturen te vergroten.

Grensoverschrijdend
Varoufakis benadrukte vandaag dat hij geen nieuwe partij op wil richten uit een bepaald land. "Het gaat om een grensoverschrijdende beweging die openstaat voor alle democratische krachten zoals links, de Groenen, socialisten en liberalen.'' Een dergelijke beweging klinkt misschien 'utopisch', maar moet nu worden aangevat, zei Varoufakis.

Inmiddels hebben zich ruim 2300 mensen bij de beweging aangesloten, onder wie de Britse muziekproducent Brian Eno en de Duitse theaterregisseuse Angela Richter. 'Diem25 doet een oprechte oproep aan Europese democraten om mee te doen en de beweging vorm te geven', schrijft Varoufakis op zijn website. 'In dat opzicht is het niet belangrijk wie er vandaag op het podium staan tijdens de aftrap, maar wie zich de komende dagen, weken en maanden bij ons aansluiten.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden