Varoufakis: Ik treed af als er 'ja' wordt gestemd bij referendum

Als Griekenland 'ja' stemt bij het referendum, scheurt Varoufakis ervandoor. Beeld reuters
Als Griekenland 'ja' stemt bij het referendum, scheurt Varoufakis ervandoor.Beeld reuters

Nu Varoufakis het steeds benauwder krijgt, heeft hij een besluit genomen: hij verbindt zijn lot aan het referendum van zondag. Stemt Griekenland in met de voorwaarden die Europa aan de noodsteun heeft gesteld, dan treedt hij af, meldt persbureau Bloomberg.

Varoufakis - die volgens de één momenteel geniaal strateeg is en volgens de ander een prutser - heeft een duidelijke mening: de eisen aan de noodhulp gaan de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. "Daar teken ik niet voor", zei hij.

De minister is ervan overtuigd dat de Grieken tegen gaan stemmen.
Gisteren hing hij zelfs een groot spandoek op Griekse ministerie van Financiën dat de bevolking opriep om 'nee' te stemmen.

Varoufakis voorspelt dat Griekenland na een 'nee' wéér met de eurolanden om tafel kan gaan zitten, om tot een nieuw akkoord te komen. Een akkoord dat er volgens hem alleen kan komen als Europa de schuldenlast verlaagt. Anders, zei de minister vol zelfvertrouwen, 'hak ik nog liever mijn eigen arm af'.

Dijsselbloem
Als eurogroepvoorzitter draait minister Dijsselbloem overuren. Vandaag was hij even niet in Brussel, maar in de Tweede Kamer. In reactie op de uitspraak van Varoufakis zei hij dat een 'nee' Griekenland in een 'buitengewoon lastig parket' brengt. Een 'ja' zou volgens de minister 'meer perspectief' bieden om te praten.

Van de lastenverlichtingsdroom van Varoufakis maakt Dijsselbloem gehakt: "Een 'nee' zal niet leiden tot een beter hulppakket," zei hij. "De Griekse bevolking moet ingrijpende maatregelen accepteren."

Dijsselbloem haalde hard uit naar de Griekse regering: "De suggestie van de Griekse regering dat de toekomst van het land er bij een nee-stem veel makkelijker uit zal zien, is geen eerlijk verhaal voor de Griekse kiezer."

Referendum
Er zijn dus nogal tegengestelde verwachtingen over het referendum van zondag. Opiniepeilingen wijzen vooralsnog op verdeeldheid. In de laatste peiling door persbureau Bloomberg zegt 47 procent van de Grieken in te zijn voor een deal met de schuldeisers. 43 procent zegt tegen te stemmen.

Niet alleen over de uitkomst van het referendum is een tweespalt, ook over het referendum zelf wordt ruzie gemaakt. Twee Grieken, een juriste en ingenieur, hebben een juridische procedure aangespannen. Zij vinden dat het referendum niet tot stand is gekomen volgens de regels en dat de Staatsraad het daarom moet tegenhouden.

De klacht wordt naar verwachting vrijdag beoordeeld door het hoogste rechtscollege, meldt de Griekse publieke omroep ERT. Griekse media schatten dat ze weinig kans maken.

Bekijk hieronder het interview dat Bloomberg met Varoufakis had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden