Varoufakis: dit giftige zwartepietenspel moet stoppen

Gianis Varoufakis, de Griekse minister van financiën. Beeld afp
Gianis Varoufakis, de Griekse minister van financiën.Beeld afp

De hete adem in de nek van Griekenland wordt er voorlopig niet koeler op. De lijst met hervormingen die de Griekse regering heeft ingediend moet de weg vrijmaken voor nieuwe leningen, maar het is zeer de vraag of de plannen worden goedgekeurd door de Europese geldschieters. Griekenland zet de verhoudingen intussen op scherp door toenadering te zoeken tot Rusland.

Amber Dujardin

De Griekse minister van energie, Panagiotis Lafazanis, is met de voorzitter van het Griekse parlement Petrakos op bezoek in Moskou om de banden aan te halen. Volgens Der Spiegel wil de Griekse overheid de gasprijs voor Griekse huishoudens omlaag proberen te brengen en de export naar Rusland weer op gang helpen. "Voor Griekenland is dit bezoek zeer belangrijk", zei Petrakos tegen Der Spiegel. "We willen onze betrekkingen met Rusland in de energiesector aanhalen en hopen in ruil daarvoor aanzienlijke voordelen te krijgen."

Linksbuiten
Dat juist dit tweetal afreist naar Moskou, lijkt niet toevallig. Lafazanis staat bekend als de linksbuiten van Syriza: hij wil dat Griekenland geen duimbreed toegeeft aan de internationale geldschieters, maar een eigen politiek programma doorvoert.

"De kans is groot dat dit bezoekje aan Moskou een eigen initiatief is van Lafazanis", zegt Griekenland-correspondent Thijs Kettenis. "Hij trekt wel vaker zijn eigen plan." Zo baarde de minister van energie vorige maand opzien met het terugdraaien van de beloofde privatiseringen van de energie- en elektriciteitsbedrijven PPC en ADMIE, terwijl dat haaks stond op eerder gemaakte afspraken.

Brussel volgt de Griekse toenadering tot Rusland intussen met argusogen, omdat de angst bestaat dat president Poetin de uitgestoken hand van Tsipras zal aangrijpen om de EU-lidstaten uiteen te drijven en meer invloed op Zuid-Europa te krijgen.

Bodem van de schatkist
Premier Tsipras brengt op 8 april zelf een bezoek aan Moskou, een maand eerder dan aanvankelijk de afspraak was. "Ik verwacht niet dat hij Poetin om een lening zal vragen", zegt Kettenis. "Maar het komt Tsipras wel goed uit om een beetje onrust te stoken."

Panagiotis Lafazanis, de Griekse minister van energie Beeld afp
Panagiotis Lafazanis, de Griekse minister van energieBeeld afp

Echt handig is dat overigens niet, stelt Kettenis. De verhoudingen met de Europese geldschieters - Duitsland in het bijzonder - zijn inmiddels zo beroerd dat Gianis Varoufakis, de Griekse minister van financiën, oproept tot betere omgangsvormen tussen Duitsland en Griekenland. 'Van dit giftige zwartepietenspel profiteren alleen de Europese vijanden', schrijft hij in een gastbijdrage voor de Duitse krant Handelsblatt. 'Dit moet stoppen'.

Huiswerk
De afgelopen weken is het meerdere malen tot fikse confrontaties gekomen. Duitse politici verweten Varoufakis en Tsipras dat ze hun 'huiswerk niet maken' en zich niet aan de afspraken houden. Daarop volgde een felle repliek uit Athene, dat de eisen van de EU vergeleek met martelmethoden

De internationale geldschieters buigen zich al dagen over de lijst met hervormingsvoorstellen, maar het werk is nog niet afgerond. Deskundigen van de commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen in Brussel met een Griekse delegatie over de plannen van Athene. Niemand wil een 'Grexit', maar een 'Graccident', waarbij de loop van de gebeurtenissen Griekenland ongewild toch uit de euro dwingt, dreigt met deze nieuwe episode weer een stapje dichterbij te komen. Financieel staat Griekenland al maanden aan de rand van de afgrond: als het land geen nieuwe leningen krijgt, is de schatkist op 20 april leeg.

3 miljard
Griekenland presenteerde vrijdag een lijst met achttien maatregelen die het land 3 miljard moeten opleveren. De Griekse regering wil dit geld onder meer bij elkaar harken door geld te vragen voor radio- en televisiefrequenties waar bedrijven de afgelopen 26 jaar niets voor hoefden te betalen, en door ontduiking van de BTW tegen te gaan door het koppelen van de boekhouding van (horeca-)bedrijven aan de belastingen.

De voorstellen moeten uiteindelijk door alle eurolanden worden goedgekeurd voordat Griekenland op verdere financiële steun kan rekenen. Maar die kans op goedkeuring is klein, zegt Thijs Kettenis. "Voor de geldschieters gaan de plannen lang niet ver genoeg. Ze zijn te vaag, en het is niet duidelijk hoeveel geld het gaat opleveren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden