'Varkensstress bij slacht moet eerlijk in beeld worden gebracht'

"De stichting vermoedt dat consumenten de manier waarop wordt geslacht niet aanvaardbaar vinden en geen vlees meer zullen kopen als ze er bekend mee raken."Beeld ANP

Varkens ondervinden stress en ademnood als zij bedwelmd worden voor de slacht. Die informatie moet toegankelijk zijn voor consumenten die varkensvlees willen kopen, stelt de Reclame Code Commissie na een klacht van stichting Varkens in Nood. 

De aanleiding voor de uitspraak is een videofilmpje van slachterij Vion, waarin niet is te zien hoe slachtvarkens precies worden bedwelmd. Dat geeft volgens de commissie een onvolledig en te rooskleurig beeld en is voor consumenten misleidend.

Vion uit Boxtel is een van de grootste slachterijen ter wereld. Wekelijks worden er 300.000 varkens en 18.000 runderen geslacht. De dieren worden daarvoor eerst verdoofd. Bij varkens gebeurt dit door ze te bedwelmen met CO2. Volgens dierenorganisaties is deze methode stressvol en dieronvriendelijk. 

Stichting Varkens in Nood pleit ervoor beelden van het verdovingsproces (dat ongeveer 15 seconden duurt) te tonen aan het publiek. De stichting vermoedt dat consumenten deze werkwijze niet aanvaardbaar vinden en geen vlees meer zullen kopen als ze er bekend mee raken. 

Slachtproces

Slachterij Vion had de afgelopen tijd twee filmpjes op haar website staan, waarin het slachtproces van runderen en varkens werd getoond. Bij de varkens was te zien dat ze de bedwelmingsmachine in worden geduwd en daar weer uitrollen. Wat er tussen die momenten gebeurt, was niet in beeld. Volgens Varkens in Nood maakt Vion zich hiermee schuldig aan misleidende reclame.

De slachterij verweerde zich door te zeggen dat de video niet bedoeld is als reclame voor het bedrijf, maar tegemoet komt aan de wens om inzicht te geven in het slachtproces. Bovendien was het bedwelmen weliswaar niet in beeld te zien, maar trad er in de video wel een dierenarts op die uitlegt hoe dat bedwelmen gebeurt. 

Een woordvoerster van Vion zei eerder tegen Trouw dat het filmen van het bedwelmen stuitte op technische problemen bij de opnames. Die beelden zouden alsnog gemaakt en getoond worden. Stichting Varkens in Nood wilde daar niet op wachten en stapte naar de Reclame Code Commissie.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Beeld Hollandse Hoogte

Cruciaal onderdeel

De commissie vindt dat de videofilm van Vion wel degelijk een vorm van reclame is. Bovendien suggereert de slachterij dat ze het volledige slachtproces laat zien, maar laat ze volgens de commissie een cruciaal onderdeel niet zien. Juist 'de wijze van verdoven van de varkens en de mate van diervriendelijkheid daarbij' kan volgens de Reclame Code Commissie 'essentieel' zijn voor de consument om al dan niet varkensvlees te kopen. Vion heeft op advies van de commissie het filmpje van haar website verwijderd.

Dat betekent dat er van de varkensslacht nu helemaal niets meer getoond wordt, terwijl de roep om dat wel te doen juist luid klinkt. Staatssecretaris Martijn van Dam (economische zaken) heeft twee weken geleden met slachters afgesproken dat zij in hun bedrijven camera’s gaan ophangen om misstanden te voorkomen. 

Aanleiding hiervoor zijn beelden van varkensmishandeling in een slachthuis in het Vlaamse Tielt die begin dit jaar naar buiten kwamen. Toezichthouder NVWA krijgt toegang tot de beelden uit de abattoirs. De camera’s worden zodanig geplaatst dat alle handelingen met levende dieren in het gehele traject, van aanvoer tot en met het doden, duidelijk in beeld gebracht kunnen worden. De beelden worden niet openbaar voor het publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden