Varkenspest in Noord-Brabant ramp voor vee- en vleessector

DEN HAAG (ANP) - De uitbraak van klassieke varkenspest in Noord-Brabant is een financiële ramp voor de Nederlandse vee- en vleessector. Er zijn problemen te verwachten bij de export naar landen buiten de Europes Unie.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) onderschrijven echter de noodzaak om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. De uitvoer van geslachte en levende varkens was vorig jaar goed voor 5,6 miljard gulden.

De varkenspest is uitgebroken op een boerenbedrijf in het Noordbrabantse Venhorst, gemeente Boekel.

Varkenspest is voor mensen ongevaarlijk, maar voor varkens vrijwel altijd dodelijk. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is voor die dieren, zijn onmiddellijk maatregelen getroffen. Alle circa 1 700 varkens op het betreffende boerenbedrijf zullen worden vernietigd. Binnen een straal van tien kilometer rond de boerderij mag met onmiddellijke ingang geen vee meer worden vervoerd. Op bedrijven in de buurt zullen de varkens worden onderzocht op de ziekte.

Verder zijn uit voorzorg twee slachterijen in Son en Breugel gesloten, omdat daar onlangs enkele dieren van het besmette bedrijf zijn geslacht. Alle nog levende dieren op de slachterijterreinen en het vlees zullen worden vernietigd. De slachterijen worden grondig gereinigd en ontsmet.

Juist vanwege de forse maatregelen is varkenspest een gevreesde ziekte in agrarische kring. Het opruimen van mogelijk besmette varkensstapels en de vervoersverboden betekenen voor veel veehouders een financiële klap, zeker als de ziekte opduikt in traditionele varkensgebieden, zoals Noord-Brabant.

Een woordvoerder van de boerenorganisatie LTO-Nederland, die momenteel overleg voert met het ministerie, spreekt over een zeer ernstige situatie. “Dit kan uitdraaien op een ramp voor de varkenshouderij.”

Varkenspest kwam in Nederland voor het laatst voor in de zomer van 1992. Toen bleek een bedrijf in Nieuwerbrug, bij Bodegraven, besmet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden