Varkensmarkt verstoord door deurconcerten

Omwonenden en middenstanders aan de Varkensmarkt in Amersfoort hebben bij hun gemeente 20 bezwaarschriften ingediend tegen evangelisatiegemeente De Deur. Mensen die aan de Varkensmarkt in Amersfoort wonen, konden tot voor kort vaak niet lekker uitslapen op zaterdag.

BIJDRAGE: HÿLENE BUTIJN EN ARLETTE DWARKASING

Om de week werd hun rust verstoord door leden van de evangelisatiegemeente die luidruchtig hun geloofsovertuiging predikten. Een woordvoerder van de klagers woont al vier jaar aan de Varkensmarkt. “In de loop der jaren is de geluidsoverlast enorm toegenomen. Ze begonnen met eenvoudige toneelstukjes, maar die groeiden uit tot echte reli-popconcerten met bands en versterkers enzo.” De omwonenden willen met hun bezwaarschriften voorkomen dat de vergunning van De Deur wordt verlengd.

Behalve tegen de enorme geluidsoverlast hebben de omwonenden ook bezwaar tegen de inhoud van de boodschap van De Deur. “Hun boodschap is zwaar christelijk, en iedereen die niet leeft zoals zij is volgens hen fout en verdoemd. Ze roepen op agressieve manier van alles tegen seks voor het huwelijk, alcohol, drugs. Ook hebben ze zeer kwetsende opmerkingen gemaakt over homoseksuelen. Ik ben zelf gelovig en heb niets tegen het uitdragen van een boodschap, maar dit gaat me echt te ver.”

Deze week was er een hoorzitting over de zaak. Omwonenden noemden de geluidsoverlast onacceptabel en beriepen zich verder op artikel 6 van de Grondwet, waarin intolerantie tegen bevolkingsgroepen aan de kaak wordt gesteld. De Deur voerde daartegen aan dat ieder volgens artikel 1 van de Grondwet mag zeggen wat hij wil.

In 1992 veroorzaakte De Deur overlast in Zwolle. De organisatie hield toen een tentencampagne, waarbij in tenten evangelisatiewerk werd gedaan en getuigenissen van bekeerden te horen waren. De geluidsoverlast was toen volgens de gemeente Zwolle zelfs aanleiding tot een kort geding.

De Deur wilde gistermiddag geen commentaar geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden