Varkenshaas met aardbeien blijkt aardige combinatie

ca. 700 g varkenshaas, zeezout, vers gemalen peper, 1 volle el gedroogde rozemarijn, olijfolie, 12 grote, aromatische aardbeien, 75 ml kippenbouillon, enkele el sherryazijn, ca. 2 tl suiker, fijngeknipte bieslook

Klinkt dit afschuwelijk? Ja, vind ik ook. In het algemeen koester ik een grondig wantrouwen tegen hartige recepten met aardbeien erin. Maar er zijn kookschrijvers in wie ik een grenzeloos vertrouwen heb, en die me van diep gewortelde vooroordelen af kunnen helpen.

Zo ben ik weer eens verliefd geraakt op ’The new Spanish Table’ van Anya von Bremzen. Net als met een grote liefde kan de passie voor een kookboek na flauw wakkeren weer hevig oplaaien. Ik ben dus in een Spaanse mood. Ik gebruik Anya’s boek vaak als sturende gids. Wat te doen met die berg tomaten hier? Hoe kan ik de varkenshaas waar ik net mee thuis kom op z’n lekkerst bereiden?

Die vraag rees gisteren en in ’The new Spanish Table’ werd ik regelrecht doorgesluisd naar ’Pork tenderloin with lightly seared strawberries’. Omdat ik ook aardbeien in huis had besloot ik het er, niet zonder scepsis, op te wagen. En natuurlijk was het resultaat spectaculair. Dit gerecht is typerend voor de moderne Spaanse keuken, balancerend tussen hartig, zoet, zuur en kruidig. Gebruik een goede sherryazijn en aromatische aardbeien die nog stevig aanvoelen.

Hoofdgerecht voor 4 personen: Snijd de varkenshaas in 8 dikke, ongeveer gelijke plakken en wrijf ze in met zout, peper en rozemarijn. Verhit 3 el olie in een zware, wijde koekenpan en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin. Draai het vuur lager en braad het vlees in nog 3 à 4 minuten verder gaar en liefst nog roze van binnen. Doe het vlees over op een warm bord en dek goed af met aluminiumfolie. Was de aardbeien voorzichtig, verwijder de kroontjes en dep ze goed droog. Halveer de aardbeien. Giet de bouillon bij het braadvet, breng het vocht aan de kook en roer de aanbaksels los. Kook in tot de saus dikker wordt. Voeg 2 el azijn en de suiker toe en kook verder in tot een licht stroperige saus. Proef, en voeg zonodig meer azijn en/of suiker toe. Kwast een zware koekenpan dun in met olie en bak de aardbeien ca. 20 seconden op hoog vuur. Keer ze voorzichtig om en bak 20 seconden aan de andere kant. Verdeel vlees en aardbeien over 4 borden. Schep de saus erover en bestrooi met bieslook en eventueel. nog wat zout. Lekker bij (geroerbakte) groene groenten als kool, asperges, sperziebonen en broccoli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden