Varkensboeren kunnen uitgeplaatst

DEN HAAG - Het kabinet heeft gisteren ingestemd met de zogenaamde reconstructiewet, die het mogelijk maakt 'varkensvrije zones' in te voeren in gebieden met veel varkens.

Door het verplaatsen van bedrijven denken de ministers Apotheker (landbouw) en Pronk (Vrom) de kans te verkleinen dat er opnieuw besmettelijke dierziektes uitbreken, zoals de varkenspest van vorig jaar. Het kabinet heeft 1,1 miljard gulden gereserveerd voor de operatie, die binnen twaalf jaar afgerond moet zijn.

De 'concentratiegebieden' waar de nieuwe wet voor gaat gelden, liggen in de Gelderse Vallei met Oost-Gelderland en Oost-Overijssel, in Oost-Brabant en in Noord-Limburg. Dit zijn regio's met een hoge veedichtheid.

Dat levert niet alleen ziekterisico's op, maar ook allerlei milieuproblemen. Vermesting, verzuring en verdroging tasten natuurgebieden aan. Met de reconstructiewet kunnen niet alleen varkenshouders, maar ook andere veehouderijen worden verplaatst naar gebieden die minder kwetsbaar zijn. Provincies krijgen een belangrijke rol bij de uitwerking van de plannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden