Varkens moeten op zijn minst de ruimte krijgen om rond te scharrelen

Varkens op een biologisch bedrijf in Fleringen (Ov). (FOTO ANP)

Supermarkten moeten een groter aanbod gaan bieden van scharrelvarkensvlees. Dat heeft minister Verburg van landbouw, natuur en voedselkwaliteit besproken met marktleiders als Jumbo en Albert Heijn (Trouw Economie van dinsdag). Ook wil Verburg het stunten met vleesprijzen, de beruchte kiloknallers, een halt toeroepen. Een dergelijke houding van supermarkten strookt volgens de minister niet met het doel consumenten over te halen duurzamer vlees te kopen. Een mooi begin, maar er wordt al veel te lang gepraat. Nu is het tijd voor actie.

Want waarom nog vlees uit de vee-industrie dulden als er een betaalbaar, duurzamer alternatief is? Dat alternatief is er, zo blijkt uit een rapport van LTO Nederland en de Dierenbescherming over de zogeheten Comfort Class varkensstal, dat eind november werd gepresenteerd. Vier jaar lang is er geëxperimenteerd met meer ruimte, rust en comfort voor vleesvarkens.

Het blijkt dat met een investering van 1,6 cent extra per kilo vlees stallen gebouwd kunnen worden waarin varkens vrij mogen rondlopen, niet meer op pijnlijke stalen roosters hoeven te liggen en hun behoeften netjes in de hoek kunnen doen. Voor de consument betekent dit een meerprijs van nog geen tien cent per kilo. Eindelijk een definitie van scharrel, die het woord recht doet.

Wat houdt de boeren nog tegen? Uiteindelijk ligt het initiatief niet bij de veehouderijen, maar bij de supermarkten. Zolang zij nog stunten met vlees uit de industrie, zal het voor boeren economisch niet haalbaar zijn om Comfort Class stallen breed in te voeren.

Uit de deze week gepubliceerde supermarktmonitor die Varkens in Nood en Milieudefensie elk halfjaar uitbrengen, blijkt dat supermarkten nog steeds de nadruk leggen op de verkoop van industrievlees.

Jumbo is met haar Canadese strooistallen voor varkens de goede weg ingeslagen wat betreft scharrelvlees, voor Albert Heijn wordt het hoog tijd om haar ambities voor meer dierenwelzijn eindelijk eens waar te maken en industrievlees te weren uit de schappen. Beide giganten hebben zich positief uitgelaten over de Comfort Class stallen. Laten zij nu de daad bij het woord voegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden