Variaties op de eeuwige slip

Neem het windscherm van een kinderzitje van de fiets, draai het ondersteboven, bind de koorden vast op de rug, drapeer de randjes naar buiten. En ziedaar er komt een flatterende bh te voorschijn. Zo simpel kan mode soms zijn. Pauline Berkhout, studente mode aan de AKI in Enschede, won er afgelopen dinsdag op de vierde Bodyfashion Design Contest-show een eerste prijs mee in de categorie Bra-art.

Iedere twee jaar organiseert de Bodyfashion Promotion - de overkoepelende organisatie van bedrijven in de lingeriebranche - een wedstrijd voor modestudenten van de Nederlandse academies. Naar eigen zeggen om nieuwe ideeën op het gebied van de ondermode te stimuleren. Behalve in de experimentele categorie Bra-art waren er dit jaar ook prijzen te behalen in de meer serieuze categorieën ondermode, badmode en nachtmode. Uit meer dan honderd inzendingen had de jury dertig finalisten geselecteerd voor de show. De vier winnaars - die officieus al bekend waren - hadden hun ontwerp overigens twee weken geleden ook al mogen presenteren op de Parijse Salon International de la Lingerie. Vanwege de transparante onderkant had de windscherm-bh daar eveneens al voor de nodige opschudding gezorgd.

ONTDEKKINGSREIS Dit jaar was het thema 'wereldreis', maar de meeste studenten hadden die ontdekkingsreis toch vooral op het lichaam uitgevoerd en de erotische, sensuele en zinnelijke aspecten ervan naar boven gehaald. Hoe maak ik een mannenonderbroek sexy? Welke variaties zijn er te bedenken op die eeuwige slip? Hoe valt een bil mooi te accentueren? En hoe ontwerp ik een ochtendjas of pyjama die zit als een behaaglijke cocon en lekker aanvoelt?

Vooral in de categorie nachtmode waren de resultaten verrassend. Jeanette Vermey uit Arnhem stikte een dikke gewatteerde goudkleurige ochtendjas onregelmatig door, zodat het een gewaad werd met Issey Miyake-achtige allure. Cynthia Vloet van de Hogeschool Utrecht ontwikkelde een imposante creatie uit wit beddegoed met kussens. Het droeg de naam 'het nachtgewaad van Rembrandt' en zou in een show van Vivienne Westwood niet hebben misstaan. Marian Meijer uit Utrecht ontwierp een pyjama van champagnekleurig satijn, waarvan het jasje eenvoudig te veranderen is in een soort huisjurk.

Met zulke ontwerpen mag de nachtkledingbranche blij zijn, want nachtjapon, pyjama en ochtendjas zijn zorgenkindjes. Veel mensen dragen ze helemaal niet meer. En degenen die dat nog wel doen, kopen pas een nieuwe wanneer de oude versleten is. Misschien dat deze glamoureuze en multifunctionele ontwerpen ervoor kunnen zorgen dat ochtendjas en pyjama nieuw leven worden ingeblazen en van een 'vervangprodukt' kunnen evolueren in een 'verwenprodukt'.

Aandacht voor coupe en comfort waren de toverwoorden in deze ontwerpen. Echt nieuw is deze invalshoek overigens niet, want in de bovenmode speelt ze al enkele seizoenen een belangrijke rol. Maar voor de nachtmode is het een originele en vruchtbare stap. Vooral voor een pyjama - die toch zo'n acht uur onder de dekens verstopt blijft - is het belangrijk dat hij perfect zit. Dat aspect had Linda Truijens van de Hogeschool in Utrecht optimaal uitgewerkt door in een klassieke pyjama extra ruimte voor de knieën en de elleboog te verwerken en een extra bolling in de rug. In bed kan zo probleemloos de foetushouding aangenomen worden zonder dat de pyjama gaat trekken. Truijens gaf haar satijnen pyjama daarbij een mooie geel-rode kleur, ze versierde hem met een subtiele opdruk van een beddesprei en ze maakte er ook nog eens een volumineuze ochtendjas bij van een slaapzak met een tentmatje erin verwerkt. Een kant-en-klaar bed dus. Vanwege deze enorme ideeënrijkdom ontving Truijens - heel terecht - behalve de eerste prijs in de categorie nachtmode ook de Overall Award.

BROEKROKJE Het was natuurlijk al langer duidelijk dat de man zijn lichaam ontdekt heeft. Ook in deze wedstrijd bleek uit het grote aantal inzendingen dat er druk geëxperimenteerd wordt met sexy ondergoed voor mannen. Emiel Bennink (AKI) bedacht een goudkleurig broekrokje voor mannen. Julie Muller (eveneens AKI) een mannelijke variant op de wonderbra. Haar wonderslips hadden hadden aan de voor- en achterzijde een vierkante uitsparing. Aan de achterkant accentueerde het een stukje blote bil, aan de voorzijde gaf het een prominente aanblik op een verder keurig ingepakt mannelijke kruis. De jury vond de mannenondermode van zo'n hoog niveau dat ze er een aparte eerste prijs voor inlaste. Een prijs die overigens werd weggehaald uit de categorie badmode waar het niveau van de ontwerpen tegenvielen. Winnaar in de categorie herenondermode werd Claire Kersten (AKI) die op een simpele en originele manier een moderne variant op de g-string maakte. Ze bevestigde geruite bretels aan een vierkant mandje van hetzelfde materiaal en klaar was de onderbroek.

“Het is officieel. Mannen en vrouwen mogen weer verschillend zijn”, sprak jurylid en ondergoedspecialiste Jos Berry aan het einde van de show profetisch uit. “Het lichaam mag weer in al zijn schoonheid en vreugde gekoesterd worden.”

De dertig genomineerde en winnende ontwerpen zijn van 6 tot 18 maart te zien in De Bijenkorf in Amsterdam. Later in het jaar in het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven en het Palthe museum in Oldenzaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden