Variant op paard van Troje

Het is wel eens anders geweest, maar tegenwoordig voetballen amateurs graag op zaterdag. Clubbesturen die tot voor kort niet beter wisten dan dat de echte liefhebbers op zondag spelen, krijgen steeds vaker van hun leden te horen dat zij van speeldag willen veranderen.

Loek Laurman

Zelfs in het Brabantse land, dat toch sinds jaar en dag als probleemgebied wat betreft het samenstellen van volwaardige competities binnen het zaterdagvoetbal bekend staat. Zo hebben traditionele zondagclubs als Baronie en Halsteren (hoofdklassers) al aan die wens van hun leden voldaan. Met als gevolg dat zij sinds enkele jaren, weliswaar op een aanzienlijk lager niveau, ook te vinden zijn tussen de uitslagen van de zaterdagcompetitie. Een zo op het oog niet meer dan logische ontwikkeling in een maatschappij die in beweging is.

Maar clubs die hun leden op dit terrein ter wille zijn, dienen er wel rekening mee te houden dat zij op die manier ook de voetballende variant van het Trojaanse paard kunnen binnenhalen. De zaterdagamateurs kunnen op termijn de eens zo vanzelfsprekende positie van de zondagamateurs danig ondermijnen. Niet als zij zich als recreanten blijven gedragen, wel als zij ook prestaties willen leveren en de weg omhoog zoeken. Dan ligt de conflictstof voor het oprapen. Zoals onlangs bleek in Middelburg rond het getouwtrek met jeugdspelers. Een buitengewone ledenvergadering heeft inmiddels beslist ten faveure van de zondagafdeling (vierde klas). Met ingang van het nieuwe seizoen zijn de zaterdagvoetballers (nu tweede klas) alleen nog welkom als recreanten in een lager elftal. Het lijkt er vooralsnog op dat de Zeeuwse traditionalisten niet meer dan een schijnsucces hebben behaald. De jeugdafdeling van de eens zo roemruchte club heeft niet eens meer een A-elftal. En een aanslag op het ledenbestand dreigt. Niet alleen door verstoorde persoonlijke verhoudingen, maar ook door het vertrek van de zaterdagvoetballers, die momenteel onderzoeken of zij als nieuwe vereniging de oude status kunnen behouden.

In 's Gravendeel zijn onder invloed van tijd en succes de destijds geslagen wonden zo goed als genezen. Vijf jaar geleden koos men aan de Dordtse Kil ook voor een duidelijk beleid, toen de twee afdelingen onder één dak tot problemen leidden. Met een krappe meerderheid kreeg daar de zaterdagsectie (vijfde klasser) de voorkeur. De positie als tweedeklasser op zondag werd volledig prijsgegeven, met als gevolg dezelfde problemen waarmee ze nu in Middelburg te kampen hebben. Hoogoplopende emoties, oudgedienden die bedankten als lid en een complete leegloop van het eerste en tweede elftal. Maar in 's Gravendeel is de rust weergekeerd. Het ledenbestand bevat intussen weer heel wat spijtoptanten. Ook wat prestaties betreft zit de club weer op het oude niveau. Alleen nu op zaterdag.

Bij NVC (Naarden/Vesting/Combinatie) hebben ze nog alle kans om pijnlijke verwikkelingen te voorkomen. Niet dat in Naarden het oproer al kraait, maar toch circuleert er een plan dat voor veel onrust zou kunnen zorgen. Tweede elftalspelers (zondag) hebben namelijk te kennen gegeven dat zij volgend seizoen het twee jaar geleden opgeheven standaardelftal van de zaterdag nieuw leven willen inblazen. Publiekelijk houdt Theo Swart, coördinator jeugd en voorzitter zaterdag, zich op de vlakte. Hij zegt zelf geen initiatieven te hebben ontplooid, maar slechts het gesprek te zijn aangegaan met spelers die daarom gevraagd hebben. Jaap Modderaar daarentegen spreekt zich op voorhand al duidelijk uit. De voorzitter heeft geen zin in een herhaling van zetten. Hij komt liever niet terug op de beslissing om de zaterdagafdeling af te bouwen. Morgenavond mag het volledige bestuur zich over de kwestie uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden