Varend schilderij over Friese wateren

“lk stond voor een brug te wachten, toen er zo'n prachtig mooi schip voorbijgleed. Ik zag de witte zeilen en wist meteen dat ik die beschilderen moest.” Het zijn de woorden van kunstschilder Gerriet Postma uit Groningen, die gisteren de primeur had van het eerste varende schilderij in Nederland. In samenwerking met het Fries Museum in Leeuwarden maakte hij zijn droom waar. In anderhalve week beschilderde hij 300 vierkante meter zeildoek, aan beide kanten. Het varende kunstwerk zal in juli en augustus op diverse locaties in ons land te zien zijn. Tegelijkertijd met het varende schilderij wordt in het Fries Museum een tentoonstelling van Postma gehouden.

CHRISTEL PIEPER

Allereerst zal het dertig meter lange schip 'De Ideaal' Friesland doorkruisen. Vervolgens vaart het schip het IJsselmeer op met eindbestemming Amsterdam. De Ideaal keert daarna terug naar Friesland om onder andere het skutsjesilen op te luisteren. Er bestaat zelfs de mogelijkheid voor het publiek om tegen betaling met het kunstwerk mee te varen.

Met dit uitzonderlijke schilderij heeft Gerriet Postma geen gemakkelijke opgave gehad. Voor het project is een grote loods afgehuurd. Met behulp van studenten van de kunstacademie in Groningen begon hij aan de klus. “Het moeilijkste was om het overzicht te bewaren. Bij het schilderen kun je hoogstens een stuk van tien meter overzien Daar blijft het bij. Om toch een beetje te zien wat ik deed hebben we een hijskraan gebruikt. Toen konden we de zeilen een eind omhoog hijsen en kregen we een idee van het effect.”

Ook het schildersmateriaal is niet het gebruikelijke poenseel. Met bezems en grote borstels gingen de schilders het zeildoek te lijf, De verf werd speciaal voor dit project ontwikkeld omdat geverfde zeilen tegen weer en wind bestand moeten zijn. “Als action painter was het een kick om mijn emoties op zo'n immens doek te kunnen smijten.”

Geheel naar de stijl van Postma zijn de zeilen op abstracte wijze beschilderd. “lk heb veel rood gebruikt omdat ik die kleur bij de zeilen en het water vind passen. Er schemert ook veel wit doorheen. Het wordt een prachtig gezicht als dit schip door het Friese landschap glijdt. Ik ben erg tevreden over het resultaat.”

Niet alleen zijn werk, ook het leven van de 62-jarige kunstschilder kan kleurrijk worden genoemd. “Als zoon van een ongehuwde moeder heb ik het in mijn jeugd niet altijd gemakkelijk gehad. Daardoor heb ik wel leren vechten en heb ik bereikt wat ik nu heb. Een straatvechter ben ik zeker.”

Op vijftienjarige leeftijd volgde Postma een avondopleiding schilderen en tekenen in Leeuwarden. Daar kwam hij in aanraking met werk van de Cobragroep. Sindsdien is Postma abstract blijven schilderen. Niet altijd met evenveel succes. “Een galeriehouder heeft eens tegen me gezegd dat ik figuratiever moest gaan werken. Dat zou voor de kopers gemakkelijker te begrijpen zijn. Die concessie heb ik nooit gedaan. Al mijn gevoel zit in mijn werk, ik kan natuurlijk niet zomaar iets gaan schilderen omdat het beter verkoopt. Verraad aan mijzelf zou dat zijn. De tijd heeft mijn gelijk bewezen. Tegenwoordig is de verf nog niet droog als het schilderij verkocht wordt.”

Ook dit laatste project lijkt de schilder geen windeieren te leggen. Door alle publiciteit trok Postma zelfs inernationale aandacht. Zo heeft Japan al belangstelling getoond voor een televisiedocumentaire die over hem in de maak is.

Overigens is de schilder alweer bezig met zijn volgende uitdaging: het beschilderen van de onderkant van een brug in Groningen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden