Vara krabbelt terug met spotprent Wilders

Screenshot uit de site Joop.nl met het gewraakte beeld.Beeld ANP

De Vara-site Joop.nl heeft een door Geert Wilders gehekelde spotprent over 'tuigdorpen' na ernstige bedreigingen toch verwijderd.

Joop.nl publiceerde op 11 februari een prent waarop Geert Wilders is te zien in een kapo-uniform terwijl hij geëtiketteerde mensen langs een omheining van prikkeldraad een doucheruimte inleidt. De aanleiding voor de tekenaar Adriaan Soeterbroek was het voorstel van de PVV om 'aso's' te verzamelen en te isoleren in zogenoemde 'tuigdorpen'.

Wilders was zo boos over de spotprent dat de PVV aankondigde niet langer te gast te zullen zijn bij de Vara. Zo zegde PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf deelname aan een verkiezingsdebat in Pauw & Witteman af. Met de opvatting 'de tekenaar verwoordt niet de mening van de Vara' hield Joop.nl zijn poot echter stijf: "Je kunt er van alles van vinden maar het is jammer dat een politicus als Wilders pogingen onderneemt om met machtsmiddelen het debat over hemzelf te smoren."

Door, naar eigen zeggen, ernstige bedreigingen aan het adres van Vara-medewerkers, komt de Vara nu op het besluit terug. "Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting.", laat het omroepbestuur weten. "Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen."

"Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven."

De VARA heeft aangifte gedaan wegens de bedreigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden