Vara: Hoge salarissen terecht

'De presentatoren werken keihard voor hun geld'

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Het is terecht dat een aantal presentatoren van de Vara een goed salaris verdient. Dat hangt samen met hun maatschappelijke waarde als het gaat om het aanspreken van een breed publiek op het gebied van kunst, cultuur en politiek, zo reageert de Vara op de kritiek die ze kreeg nadat de lijst met grootverdieners bij de semi-publieke omroep dinsdag bekend werd.

Mensen verbaasden zich erover dat juist een omroepvereniging met een linkse signatuur als de Vara, van alle omroepen de meeste grootverdieners in huis heeft. Zo is De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk goed voor een salaris van 493.420 euro per jaar. Zijn collega Paul de Leeuw krijgt 377.174 euro.

Naast het feit dat de presentatoren 'keihard' werken voor hun geld, heeft de omroep ook te maken met marktwerking, benadrukt een woordvoerder. Sinds de commerciële omroepen bestaan, is er volgens hem veel druk op salarissen komen te liggen. "Dat betekent overigens niet dat onze presentatoren net zoveel verdienen als mensen bij de commerciele omroepen. Bij lange na niet. Wij gaan ervan uit dat ze ook niet vanwege het geld, maar vanwege een missie bij de Vara werken."

Hoge salarissen bij de publieke omroep zijn al langer een gevoelig onderwerp. Hilversum heeft met politiek Den Haag afgesproken dat het aantal presentatoren met een salaris boven de Balkenende-norm dit jaar teruggebracht wordt naar acht. In 2012 waren het er volgens het ministerie van OCW nog elf. Ook de Vara is daarover in gesprek, al is nog niet bekend wie en of presentatoren salaris gaan inleveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden