Vara heeft genoeg gehad van beelden digibete Wim Kok

Bezoekers van het vernieuwde Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zullen tevergeefs zoeken naar het tv-fragment uit ’De show van je leven’ waarin Wim Kok als een digibeet achter de computer zit.

door Willem Pekelder

Dit fragment, voor het eerst uitgezonden in februari 1998, mag op last van de Vara niet meer worden vertoond: noch bij Beeld en Geluid, noch in televisie-uitzendingen.

Beeld en Geluid kondigt op een beeldscherm de inhoud van het filmpje wel aan, maar deelt de bezoeker tevens mee dat ’dit videofragment nog niet beschikbaar is’. Als het aan de Vara ligt, komt er in die situatie voorlopig geen verandering. Astrid Joosten, die ’De show van je leven’ destijds presenteerde, zegt dat haar omroep genoeg kreeg van het steeds maar herhalen van de beelden waarin de geestverwante premier de computermuis als een afstandsbediening hanteerde. „Het liep tegen de verkiezingen van mei ’98 en allerlei tv-programma’s brachten dat fragment in beeld. Zelfs op lezingen werden de beelden vertoond. Toen hebben we als Vara gezegd: het is genoeg geweest, we blokkeren verdere verspreiding.”

De blokkade is nog steeds van kracht, waardoor bezoekers van Beeld en Geluid niet kunnen zien hoe een 11-jarig meisje de PvdA-leider uitlegt hoe hij een e-mail moet versturen en de muis moet gebruiken. Volgens Joosten is er geen druk van de PvdA geweest om vertoning van de beelden te blokkeren. „Consideratie met Wim Kok? Ik weet het niet. Waar het ons in de eerste plaats om ging was dat de beelden uit hun context waren geplukt en steeds maar werden herhaald.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden