Vanwege het dagelijkse gebrek aan diepgang

De kunstwerken van Pjotr Müller (1947) zijn altijd een mengelmoes van architectuur en beeldhouwkunst. Müller begon ooit aan de studie bouwkunde in Delft. Na anderhalf jaar stopte hij ermee om een opleiding tot beeldhouwer te volgen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Maar zijn allereerste leerschool was het natuursteenbedrijf van zijn vader. Daar leerde hij het vak steenhouwen pas echt.

Op diverse plaatsen in Nederland kom je zijn bouwsels tegen, vooral in beeldenparken van musea. In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo stond al jaren het bouwwerk 'Nuraghe' uit 1983. Daar is nu een tweede werk van Müller bij gekomen, getiteld 'Tempeltje van het dagelijks leven'. Met zijn grillige, barokke vorm vormt het een mooi contrast met de glad en strak uitgevoerde Nuraghe.

Oudere bezoekers van Kröller-Müller zullen het Tempeltje misschien herkennen. Het in hardsteen gehakte bouwwerk was daar in 1986 voor het eerst te zien. Het maakte toen deel uit van 'Mijn paradijs', een grote installatie waar Müller zes jaar aan heeft gewerkt. Het project omvatte twaalf tempelachtige bouwsels in verschillende architectonische stijlen, van kathedralen en pagodes tot boeddhistische tempels. Ze stonden verspreid over het land, sommige gemaakt van sloophout, andere van graniet, zoals het tempeltje Nimis in het Beatrixpark in Almere. Müller zei dat hij deze religieuze bouwwerken maakte vanuit 'een gevoel van gemis'. "Ik pas religieuze elementen toe in mijn werk, omdat ik meer van het leven verlang dan de dagelijkse strijd om het bestaan, het dagelijkse gebrek aan diepgang. En hoe kun je beter aantonen dat er meer is, dan door dat in je werk te suggereren?"

'Mijn Paradijs' is in 1989 ontmanteld. Het 'Tempeltje van het dagelijks leven' keert als enig overgebleven onderdeel terug naar het Kröller-Müller Museum, maar nu definitief. Het museum heeft het gekocht met steun van de BankGiro Loterij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden