Vanwaar die rare telling bij tennis?

Let vanaf maandag, als in Melbourne de Australian Open begint, even op het raadselachtige scoreverloop bij tennis, alsmede de bijbehorende uitdrukkingen. Neem de term love, het Engelse tennisequivalent van 'nul'. Waarom niet gewoon zero, om aan te geven dat een speler nog geen punt, game of set heeft veroverd?


De meest gangbare verklaring is dat love een verbastering is van l'oeuf. Dit is niet alleen Frans voor 'het ei', maar ook synoniem voor 'nul'. Deze uitdrukking werd vermoedelijk gebruikt bij jeu de paume, de middeleeuwse voorloper van het moderne tennis. De Engelsen importeerden niet alleen dit spel uit Frankrijk, maar ook enkele bijbehorende termen.


De herkomst van de term deuce staat vast. Deze benaming voor elke gelijke stand vanaf 40-40 komt uit het Frans, en wel van deux (twee). Letterlijk zei men vroeger à deux, om aan te geven dat er nog twee opeenvolgende punten moesten worden gemaakt om de game te winnen.


Dan het scoreverloop. Waar komt toch die vreemde telling vandaan, waarbij de ene balwisseling 15 punten waard is en de andere 10? Waarom niet gewoon 1-2-3-game, in plaats van 15-30-40-game?


In de Middeleeuwen had het getal 60 een vergelijkbare betekenis als het getal 100 tegenwoordig heeft. Zo gaan er niet voor niets 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut. De Franse munt was in de 14de eeuw op hetzelfde principe gebaseerd. De double d'or was 60 sous waard; de denier d'or was een muntje van 15 sous (een kwartje dus). Historici hebben geopperd dat er destijds werd getennist om 15 sous per punt. Vier punten leverden een game op, alsmede een double d'or. Het derde punt - feitelijk de '45' - werd om onduidelijke redenen afgerond tot 40.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden