Vanuit je luie stoel kijken naar rechtbanktelevisie

Camera’s in de rechtszaal, veel rechters houden er niet van. Maar ze moeten met hun tijd mee. De omroepen zijn zeer geïnteresseerd.

De Raad voor de rechtspraak gaat mogelijk tv-opnames maken van belangrijke rechtszaken. Die beelden kunnen dan gebruikt worden door televisiezenders. Ook kunnen ze op de website rechtspraak.nl gezet worden.

„Er is erg veel belangstelling van omroepen om rechtszaken uit te zenden”, vertelt Michiel Boer van de Raad voor de rechtspraak, de koepel van rechtbanken en gerechtshoven. „Maar drie cameraploegen in de rechtszaal, dat verstoort de orde nogal. We bekijken de mogelijkheid om zelf die opnames te maken, met vaste camera’s.”

Tot nu toe staan rechters camera’s maar mondjesmaat toe in hun rechtszalen. Bij uitzondering mag de binnenkomst van de rechters en het voorlezen van het vonnis gefilmd worden. Vaak wordt de NOS als enige toegelaten. Die verspreidt de beelden dan weer naar andere omroepen.

Rechters zijn zo terughoudend omdat ze de privacy van de verdachten willen beschermen. Daarnaast zou de procesorde niet gebaat zijn bij een draaiende camera. Wie een zitting wil zien, moet maar naar de rechtbank komen, vinden veel rechters.

Politici en wetenschappers ijveren al jaren voor het ruimhartiger toestaan van camera’s in de rechtbank, rechtspraak is immers openbaar. Televisie brengt rechtspraak dichter bij de burger en het dwingt rechters en advocaten om begrijpelijke taal te gebruiken, denken voorstanders van camera’s in de rechtszaal.

De wet zegt niets over het toestaan van camera’s. „Toen die wet gemaakt werd, bestond televisie nog niet”, zegt Boer. „Maar met alle mogelijkheden van de moderne media is het zo vanzelfsprekend dat alles op tv en internet te zien is. De generatie die nu opgroeit, verwacht niet anders. Rechters zien dat ook in.”

„Rechters krijgen al cameratraining”, vervolgt Boer. „Daar leren ze bijvoorbeeld hoe zich zich moeten presenteren op de zitting.”

De Raad voor de rechtspraak heeft nog geen plannen voor een complete tv-zender met rechtszaken, zoals ’Court-TV’, een groot succes in Amerika.

„Commercieel kan dat wel interessant zijn”, denkt mediaconsultant Albert Treur, die verschillende omroepen adviseerde. „Maar een themakanaal op internet alleen zal niet veel kijkers trekken. Je moet het combineren met een wekelijks rechtbankprogramma bij een publieke omroep op tv, waarin de hoogtepunten te zien zijn. En je moet tussentijds uitzendingen kunnen inlassen als de actualiteit daarom vraagt. Het is heel goedkoop te maken met een paar vaste camera’s, die je op afstand bedient.”

’Rechtbank-tv’ zou heel goed bij de KRO zou passen, denkt Treur. „Die zijn wel te porren voor dit soort spraakmakende initiatieven. Je moet zoiets niet bij de commerciëlen doen. Dan wordt het sensatie-tv.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden