Vanuit het collectief kan de mens zich ontplooien

SANDER HISKEMULLER

DANS

Courage

Conny Janssen Danst

****

Wie de Ferro, de gashouder in het Rotterdamse Vierhavengebied, betreedt, stapt in een andere wereld. Een wereld die niet is gemaakt voor mensen - te groot, te hoog, te donker. De kolossale ronde bak desoriënteert, hier is het besef van tijd en ruimte anders.

Om er te komen, moet je eerst door een aantal grote hallen, voorportalen waar de regen klettert door lekke daken. De geur van zomers nat blijft als een deken hangen boven kunstwerken van Joep van Lieshout, die hier voor de gelegenheid zijn geïnstalleerd.

Geen wonder dat choreografe Conny Janssen de Ferro al jaren op haar lijstje had staan als speelplek voor haar tweejaarlijkse locatievoorstellingen. De ondoorgrondelijkheid ervan haakt aan bij haar thema's rond individu, de (urbane) gemeenschap en diversiteit, die in de 25 jaar van Conny Janssen Danst samen zijn komen te vallen met haar emotionele dans.

Het creëren van een gemeenschap heeft Janssen nog nooit zo letterlijk genomen. Het begint al bij de ronde opstelling van honderden verschillende keukenstoelen waarop het publiek plaats moet nemen. De toeschouwer maakt zo deel uit van de scenografie, aan de rand van de cirkel, met alle associaties van dien: verbondenheid, eenheid, begin noch eind.

Dramaturgisch ontwikkelt 'Courage' zich wat voorspelbaar: aanvankelijk onderzoekend, met kleine ganzenpasjes, behoedzaam op de tenen lopend, vinden de dansers houvast bij elkaar. Vanuit de nok hangt boven het speelvlak een gigantische witte bal, een hemellichaam dat met steeds andere reflecties lijkt te borrelen van de energie.

Gedurende de negentig minuten van de voorstelling annexeren de dansers de ruimte en transformeren deze tot iets waar de nietige mens kan floreren. Individuen worden een collectief, als een deinend lichaam met weids vloeiende bewegingen, alsof het wordt voortgestuwd door onzichtbare krachten. Van daaruit ontstaan er kleuren, gezichten en karakters in intieme, gelaagde duetten en ensembledansen.

Goed gemaakt, goed doordacht. Janssens 'boodschap' is zonneklaar: vanuit het collectief kan het individu zich ontplooien, zelfs als de omstandigheden niet meewerken, maar dat vereist wel moed. De dans maakt dit duidelijk genoeg, waardoor het gebruik van rekwisieten (zachte dekens, die staan voor zoiets als baken en grip) overbodig voelt. Daarentegen vult de muziek de dans uitstekend aan: multi-instrumentalist Maartje Teussink is een alchemist in een muzieklaboratorium vol plukkende gitaarriffs, bonkende bassen en sferische soundscapes, van waaruit af en toe een heus zangkoor stapt. Courage om muzikaal zo te kunnen verrassen!

Nog te zien tot en met 10 juli. www.connyjanssendanst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden