TROIKA LAUNDROMAT

Vanuit een rijtjeshuis in Wormer wordt op papier meer dan 100 miljoen dollar de wereld rondgestuurd

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Via een rijtjeshuis in Wormer heeft een Russische vermogensbeheerder honderd miljoen dollar de wereld rondgestuurd, blijkt uit onderzoek van Trouw. De vermogensbeheerder is betrokken bij een grote witwasoperatie.

Jan Kleinnijenhuis en Karlijn Kuipers

Een grote Russische witwasoperatie blijkt zich jarenlang deels vanuit Nederland te hebben voltrokken. Op naam van een bedrijfje gevestigd in een rijtjeshuis in het Noord-Hollandse Wormer werden geldstromen van in totaal meer dan honderd miljoen dollar de wereld rondgestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar gelekte gegevens van de Litouwse Ukio Bank, die door onderzoekscollectief OCCRP en de Litouwse nieuwssite 15min.lt gedeeld zijn met 21 mediapartners wereldwijd.

Het gaat om het financiële imperium van de omstreden Russische zakenman en multimiljonair Ruben Vardanyan. Trouw onthulde vorige week in samenwerking met OCCRP en partners dat de bank waarvan hij directeur en grootaandeelhouder was een enorme witwasoperatie had opgezet. Deze zogeheten ‘Troika Laundromat’ vermengde de miljoenenopbrengst van verschillende Russische fraudezaken met privévermogens van rijke Russen waardoor de herkomst van het geld verhuld werd. Gisteren riepen Europarlementariërs van verschillende politieke stromingen de Europese Commissie op om sancties in te stellen tegen Vardanyan.

Bijkantoor in Moskou

Tientallen betalingsopdrachten in de ‘Troika Laundromat’ worden verstuurd door medewerkers van Quinta Capital Partners B.V., de vermogensbeheerder van Vardanyan die gevestigd is in Wormer. In werkelijkheid gebeurt er in Nederland niets: de Quinta-medewerkers werken vanuit een bijkantoor in Moskou. Deze medewerkers werken tegelijkertijd voor Vardanyan’s Troika Bank, zo blijkt uit de gelekte gegevens.

Het meest saillant zijn vier betalingsopdrachten van Quinta in 2010, waarmee bijna 6 miljoen dollar wordt overgemaakt aan de Russische cellist Sergei Roldoegin. Roldoegin is een jeugdvriend van de Russische president Vladimir Poetin en peetvader van zijn oudste dochter, en wordt gezien als zijn stroman.

Quinta was tot voor kort gevestigd in Wormer op het huisadres van een medewerker van financieel en juridisch dienstverlener Briddge Legal & Finance. De vrouw van de Briddge-medewerker was directeur van Quinta. Tot 2016 was Briddge-oprichter Marc Dunnewijk de directeur en was Quinta gevestigd op het adres van Briddge in Amsterdam.

Dunnewijk bevestigt desgevraagd dat Quinta een klant is, maar wil niet inhoudelijk reageren op vragen. Hij zegt ‘niet bekend te zijn met de verdenkingen rond de Troika Laundromat’. “Ik hecht eraan te benadrukken dat wij altijd aan alle standaarden en regelgeving voldoen. U zult echter begrijpen dat ik, om voor de hand liggende redenen, niet op uw vragen over individuele (ex-)cliënten kan en mag ingaan.” Een medewerker van Quinta in Rusland verwijst naar de Nederlandse vestiging voor vragen over het bedrijf.

Meerdere bedrijven

Vrijwel meteen nadat Trouw eind vorige week vragen stelde, is het bedrijf verhuisd naar een kantoorpand in Amsterdam waar meerdere bedrijven ingeschreven staan en is de huidige directeur van Quinta teruggetreden. Volgens de Kamer van Koophandel heeft Quinta momenteel geen bestuurders. En “zonder bestuur kan een rechtspersoon niet functioneren”, meldt een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over aansprakelijkheid van de Nederlandse betrokkenen. Vorige week liet het OM wel weten de berichtgeving over de Troika Laundromat met grote interesse te volgen. “De FIOD en het OM zitten erbovenop”, zei een woordvoerder. Financiële instellingen en dienstverleners moeten volgens de wet verdachte transacties melden en onderzoek doen naar de identiteit van hun opdrachtgever. “Bedrijven die dit niet (tijdig) doen, lopen het risico om onderwerp te worden van strafrechtelijk onderzoek.”

Transacties

Volgens Steef Bartman, advocaat en per 1 april aanstaande hoogleraar concernaansprakelijkheid aan de Universiteit Maastricht, is het onduidelijk welke rol Briddge hier precies vervult. “Is er sprake van trustdienstverlening, of treedt iemand op als advocaat? In beide gevallen gelden strenge voorwaarden voor onderzoek naar wie de klant is en wat het doel is van de transacties die via de Nederlandse vennootschap tot stand komen.”

“Als er sprake is van het bewust mede vormgeven aan witwastransacties, kan de bestuurder strafrechtelijk vervolgd worden. Maar ook aansprakelijkstelling voor de schade door bijvoorbeeld de fiscus is niet uitgesloten. Uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam volgt dat zakelijke dienstverleners en hun bestuurders niet mogen meewerken aan transacties als het doel hun daarvan onduidelijk is. Op hen rust dus een serieuze vraag- en onderzoeksplicht.”

Lees ook:

In Wormer ligt het hart van een Russische witwasoperatie

Een bedrijfje in Nederland blijkt een huls voor een Russische vermogens­beheerder die betrokken is bij een grootschalige witwasoperatie.

Bijna een miljard euro stroomde vanuit Litouwen naar Nederland

De twee banken die centraal staan in de ‘Troika Laundromat’ stuurden honderden miljoenen naar Nederland. Grootste ontvangers zijn de kleine banken Amsterdam Trade Bank en Garantibank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden