Vanuit de hemel gezien is het vrede op aarde

Matthijs van Nieuwkerk werd maandag even onwel in 'DWDD'. Hij spoedde zich naar achteren om over te geven en een luchtje te scheppen. Na een paar minuten zat hij al weer als een vorst op zijn troon. Toch werd 't op Twitter het op twee na meest besproken onderwerp ter wereld! De storm was nog niet uitgewoed of de volgende diende zich aan. De Vara bleek niet van zins de uitzending online te zetten. Schande!, joelde iedereen. En waarom hield de 'zieke' zelf eigenlijk zijn mond? Albert Verlinde eiste een verklaring. Die kwam dinsdag in 'DWDD'. "Ik werd duizelig en licht", zei Van Nieuwkerk , "en moest me aan de tafelrand vastpakken."

Tot zover Medisch Centrum Hilversum. Fijn dat we die andere dagelijkse topic nog hebben: Johan Cruijff. Hoewel, ook daarvan worden sommigen onwel. Marc-Marie Huijbregts in 'DWDD': "We zitten al wekenlang naar een heel erg blank heteroprobleem te kijken. Cruijff denkt dat elk woord uit zijn mond een klompje goud is, dat gewogen moet worden. Van: doe er je voordeel mee. Ik geef het de wereld. Kom op, zeg." Nederland lijkt te verkeren in een staat van voortdurende overspannenheid. Komt het daardoor dat 'Frozen planet' (EO), op het 'Journaal' na, het best bekeken programma is? Geen kotsende presentatoren, hysterisch getwitter of gierende voetbalgekte, maar eeuwige, uitgestrekte ijsvlakten, met hier en daar een ijsbeer, een wiegende Arctische klaproos of bevriezende rups. De magnifieke beelden van sir David Attenborough werken onthechtend en hypnotiserend. Anderhalf miljoen kijkers genieten ervan.

Diezelfde relativering zit in 'Nederland van boven'(VPRO). Het mag op ons aardoppervlak een gekrioel van jewelste zijn, vanuit de hemel ziet het er een stuk rustiger uit. Vroeg in de ochtend flikkert hier en daar een lichtje. Dat zijn mobiele bellers. Om negen uur is het hele land met een zachte glans omgeven. Negen miljoen 'mobielen' hebben dan hun telefoon aangezet. Zelfs ellenlange files lijken peanuts. "Dat komt omdat je vanuit de helikopter ziet waar de file ophoudt. Als je erin zit, heb je dat overzicht niet", legt de verkeersinformatiedienst uit.

Gigantische waterbassins komen in beeld. Tussen zes en negen uur 's ochtends verbruiken we vierhonderd miljoen liter. We dalen af naar aarde waar Ronald en Jan van Waterbedrijf Vitens een 'plasgrafiek' tonen. Na 'Boer zoekt vrouw' is er een enorme uitschieter naar boven. Gelukkig is het duo op elk mogelijk plasdrama voorbereid. Ook ons stroomverbruik staat tot achter de komma vast. Henrico van netwerkbedrijf Alliander weet precies hoe laat we opstaan en hoeveel elektriciteit we nodig hebben. Dreigt er een piek dan belt hij gewoon even de energiecentrale. Kat in bakkie.

Op aarde mogen we van hype naar hype racen, vanuit de hemel bezien is Nederland een voorspelbaar, geordend land. Niets is privé. Al ons gedrag is gezien en bekend, doorberekend en in kaart gebracht. Zelfs de kleinste verrassing is gesmoord in beleidsplannen en structuurnota's. Bij een plasoverschot zullen Ronald en Jan onmiddellijk ingrijpen, en zitten we massaal voor de tv, dan waakt Henrico over ons. Uit protest tegen deze ondraaglijke saaiheid heb ik vanochtend een kwartier later geplast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden