Vansummeren verrast de elite

Belgische winnaar maakt gebruik van vele valpartijen en weifelende Cancellara

Met een veeg van zijn handschoen poetste Lars Boom de bruine korsten van de lippen. "Oké, nu mogen jullie mij alles vragen." Parijs-Roubaix was in bijna al zijn lichaamsopeningen gaan zitten. De smurrie rond Booms mond was een mix van stof, aangekoekte voedingsrepen en energiedrank: nauwelijks bevorderlijk om goed uit je woorden te komen na 258 kilometer in de Hel van het Noorden.

Boom wilde al zittend in het gras op het middenterrein van de wielerbaan zijn handschoenen uittrekken maar merkte dat zijn handen zo hevig trilden dat hij zijn tanden nodig had om het klittenband te openen.

Onder het textiel kwam zijn normale huidskleur tevoorschijn. Het stak schril af tegen de grijze gloed die over Booms armen, benen en gelaat hing.

Ploeggenoot Maarten Tjallingii had toen zijn eigen kleur al weer een tijdje terug. Een washandje had de sporen van Parijs-Roubaix vakkundig uitgewist bij de nummer drie. Zijn handschoenen lagen in het gras waar hij juichend in de armen van de ploegverzorger was gevallen. Geen trillende handjes, merkte zijn verzorger op, het verschil duidend tussen wie geleden heeft en wie door de euforie de pijn niet meer voelt.

Tjallingii reed een loodzware Roubaix, maar geleden had hij niet. Pas toen de uiteindelijke winnaar Johan Vansummeren op de kasseien van Gruson accelereerde, werd hij zijn gepijnigde lichaam gewaar. "Er knakte iets bij mij, lichamelijk en geestelijk", zei de 33-jarige Arnhemmer met een lach op de mond waarmee hij duidelijk wilde maken dat een derde plaats in Parijs-Roubaix meer is dan hij op voorhand voor mogelijk had gehouden. De laatbloeier had gestreden tot zijn benen opgesoupeerd waren.

Dat Tjallingii gelegenheidswinnaar Vansummeren niet meer kon bijbenen toen deze vijftien kilometer voor de finish demarreerde was het resultaat een eenvoudige rekensom. De Raboknecht had in de kopgroep die een groot deel van de dag vooruit reed veel werk verzet. De Nederlander was betrokken bij iedere uitbraakpoging, daarmee diep tastend in zijn reserves. Het laatste beetje energie dat hij nodig had om de ontketende Belg in de finale te pareren, had hij verspeeld. "Ik ben momenteel erg blij met deze derde plaats. Misschien dat ik vanavond denk: had ik het spel maar anders gespeeld."

Tussen je een winnaar of een verliezer voelen, zit een wereld van verschil. Tom Veelers, kopman bij Skil Shimano kon nauwelijks een woord uitbrengen toen hij op bijna vijf minuten van Vansummeren de vervallen historische velodroom opdraaide. "Ben uitgewoond", beperkte hij zich tot twee woorden. Robbie McEwen, de Australische Vlaming, kon al helemaal niets uitbrengen.

Hij hing diep over zijn stuur af en toe vol verbazing opkijkend naar de verrassende winnaar op het erepodium. De Belgische Cervelorenner zou gisteren eigenlijk de kansen van wereldkampioen Thor Hushovd verdedigen. Maar door de vele valpartijen en een weifelende winnaar van vorig jaar, Fabian Cancellara, werd het wederom een Belgische overwinning. De voorbije jaren klonk in het hoofdzakelijk door Vlamingen bevolkte velodroom telkens een bescheiden applaus. Gisteren rolde er een orkaan van geluid van de tribunes.

Tjallingii was minder verrast door de naam die nu op de hoogste trede mocht plaatsnemen. De Belg en hij en een dozijn andere vroege vluchters hadden na het Bos van Wallers nog altijd een respectabel aantal seconden voorsprong op de grote namen. De loodzware keiensectie is meermaals het breekijzer gebleken: zit je daar nog voorop dan mag je hopen op een mooie uitslag, zei de Nederlander berekenend.

"Na het Bos heb ik aan mijn eigen kansen gedacht." De beoogde kopmannen van Rabo, Boom en Sebastian Langeveld, reden anderhalve minuut achter hun knecht. Tjallingii kreeg mede daarom de zegen van de ploegleiding van de bankploeg. Erik Dekker: "In Parijs-Roubaix staat niets vast."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden