Vanmiddag uitspraak sinterklaasintocht Amsterdam

Het uiterlijk van de Amsterdamse pieten wordt aangepast: geen goudkleurige oorringen, andere kleuren lippenstift toegestaan en variatie in haardracht.Beeld anp

De voorzieningenrechter in Amsterdam doet vanmiddag om vier uur uitspraak over de Amsterdamse Sinterklaasintocht. Tegenstanders van Zwarte Piet willen de knecht van de goedheiligman weren op het kinderfeest. Burgemeester Eberhard van der Laan is echter niet van plan de vergunning voor de intocht in te trekken, waarop enkele bezwaarmakers naar de rechter stapten.

Volgens een jurist van de gemeente kan de burgemeester een evenement verbieden als het in strijd is met de openbare orde. Die is hier volgens hem niet in het geding. De tegenstanders menen echter dat het racistische element van Zwarte Piet al genoeg moet zijn om ervan af te zien.

De rechter gaf aan dat het een unieke zaak is, mede gezien de morele discussie, en ze nog niet wist of het haar taak is hierover te oordelen. 'Bij een evenement gaat het vaak om geluidsoverlast of verkeershinder.' Op de zitting kwamen zo'n 40 sympathisanten af, die soms verontwaardigd reageerden als de gemeente of de organisatie van de intocht aan het woord waren.

Donderdag werd al bekend dat het uiterlijk van de Amsterdamse pieten wordt aangepast. Zo dragen ze geen goudkleurige oorringen, mogen ze een andere kleur lippenstift en wordt in haardracht gevarieerd. De jurist van de gemeente zei dat dit 'uitdrukkelijk een start' is.

'Alles of niets'
Voor de bezwaarmakers is dit niet genoeg. 'Ik kan iemand ook niet een beetje verkrachten, net zomin kun je racisme een beetje bestrijden. Het is alles of niets', zei een van hen. Ook de blanke documentairemaakster Sunny Bergman is tegen. 'Ik wil niet dat witte kinderen opgroeien met racistische stereotypen.'

Volgens de voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam verheugen honderdduizenden zich op het feest. 'Van wie het overoverovergrote deel niet racistisch is.' Hij benadrukte dat de dialoog moet worden voortgezet, maar ook dat het niet alleen een traditie is van Amsterdam, maar van het hele land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden