Vanmiddag en vanavond sneeuw

Dankzij een vorstperiode in de tweede week en een winterse slotfase (gisterochtend -10,3° in Arcen bij Venlo) is januari een iets te koude maand geworden. Het KNMI bericht dat het voorlopig maandgemiddelde 2,5° is, tegen normaal 2,8. Het grootste deel van de maand te zacht en toch een wat te koude maand vindt zijn oorzaak in de vanaf 2001 geldende nieuwe normalen. Ten opzichte van de vorige vergelijkingsperiode (1961-1990) is januari ruim een halve graad zachter geworden. Als Thialf dan een beetje aan de weg timmert, is het al gauw te koud. Vergelijken we januari 2003 met het warme tijdvak 1988-2002 dan is deze maand zelfs ruimschoots te koud. De gemiddelde januaritemperatuur over de afgelopen 15 jaar bedraagt namelijk 3,7°.

Aanmerkelijk te koud was januari in grote delen van Noord- en Oost-Europa. Ik kom voor het Noorse Kautokeino, waar het gisterochtend 39,1° vroor, op een voorlopig maandgemiddelde van -22,4 tegen normaal -16,1°. Verder opzienbarend hoge temperaturen deze week op de Britse eilanden en Groenland. Woensdag werd op het vliegveld van Nuuk 15,3° gemeten. Nog niet eerder is op Groenland zo'n hoge januaritemperatuur geregistreerd. De Schotse topper van afgelopen zondag, 18,3° in Aboyne, was overigens geen alltime januarirecord voor de gehele Britse eilanden, maar een evenaring. Dezelfde waarde werd gemeten op 27 januari 1958 en 10 januari 1971 te Aber, Gwynedd (Wales).

Minder koude luchtmassa's dringen vandaag naar Nederland op. Dat proces gaat vooral vanmiddag en vanavond gepaard met sneeuw. De meeste sneeuw valt waarschijnlijk in het westen. Na eerst matige vorst klimt het kwik vanmiddag tot rond het vriespunt, vanavond in het westen 1-2° boven nul. De wind waait uit zuidelijke richtingen en kan aan zee krachtig worden. Morgen opnieuw vrij veel bewolking en regen en/of natte sneeuw. De temperatuur stijgt naar 4-5° en aan zee waait het hard.

Na het weekeinde trekt een IJslanddepressie opvullend naar de Noordzee. Rond het laag circuleren vochtige luchtmassa's. Dat betekent meest bewolkt weer en aanhoudende neerslagkansen. Vanwege bovenluchtkou valt de neerslag soms in de vorm van natte sneeuw. Verder met maxima tot 3-4° en minima iets beneden nul nog geen doorzettende verzachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden