’Vangnet voor eurolanden kan nog groter’

Als het echt moet, zullen de eurolanden meer garanties afgeven voor lidstaten in nood. Desnoods moet er 140 miljard euro bij, zei president Axel Weber van de Duitse Bundesbank gisteren in Berlijn.

Gijs Moes

„Een extreem negatief scenario”, aldus Weber, zou het nodig maken de bestaande regeling ter waarde van 750 miljard te verhogen. De eurolanden nemen daarvan tot nu toe 440 miljard voor hun rekening, door garant te staan voor leningen die landen in nood kunnen krijgen.

Weber probeerde met zijn uitspraken de financiële markten te kalmeren. Die twijfelen aan de mogelijkheid van Ierland, Portugal en ook Spanje om hun schulden terug te betalen. Ierland heeft al steun aangevraagd bij de eurozone. Het zou gaan om een pakket van 85 miljard euro. Eerder kreeg Griekenland een eigen pakket leningen van 110 miljard.

De kans dat ook Portugal een beroep moet doen op de steunregeling neemt toe. De rente op Portugese staatsleningen blijft stijgen en bovendien is het de vraag of Lissabon de benodigde bezuinigingen wel kan doorvoeren. De Portugezen verzetten zich met een algemene staking. Portugal heeft volgens schattingen vijftig miljard euro nodig.

Als ook Spanje om steun moet vragen, komt de bodem van de bestaande steunregeling snel in zicht. Voor Spanje, met een veel grotere economie dan Ierland of Portugal, zijn wellicht honderden miljarden euro’s nodig. Gisteren beperkte minister van financiën Elena Salgado de vrijheid om uitgaven te doen voor de Spaanse regio’s.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeerde de onrust in de eurozone te sussen. Ze onderstreepte dat bestaande obligaties gewoon afbetaald worden. Alleen voor staatsleningen die na 2013 worden uitgegeven, wil ze meer risico inbouwen. Als een land dan in ernstige financiële problemen komt, zou een deel van de schuld afgeboekt moeten worden, ten koste van banken en andere financiële instellingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden