Opinie

Vang migranten op in menswaardige 'brugstad'

Als er niet wordt ingegrepen zullen vluchtelingen blijven proberen Europa te bereiken in gammele bootjes.Beeld afp

BOHDAN MALISZ   In plaats van migranten tegen te houden, moet Europa 'brugsteden' bouwen om hun een kansrijk bestaan te bieden, betoogt stedenbouwkundige Bohdan Malisz.

De immigratie van de arme bevolkingsgroepen naar Europa is een van de grote problemen van onze tijd. Naast de stroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië zal de migratie voortduren zolang het enorme welvaartsverschil tussen Europa en de andere delen van de wereld blijft bestaan. Voor de honderden miljoenen in armoede levende mensen is Europa een paradijs. Daarom zullen ze tot in lengte van jaren blijven proberen hier te komen.

Ze zijn na hun aankomst zelden direct economisch inzetbaar, maar wel maken ze aanspraak op alle soorten voorzieningen. Dat drukt zwaar op de budgetten van de Europese staten. Dit wekt ook psychische weerstand bij eigen minderbedeelde bevolkingsgroepen van Europa en leidt tot sociale en politieke conflicten.

Voor Europa blijft geen andere weg dan te proberen de ontwikkeling van de arme landen zelf te ondersteunen en te stimuleren. Dit wordt bemoeilijkt door de vaak corrupte en ondemocratische regimes die de ontwikkelingssamenwerking frustreren.

Daarom kiezen de Europese landen voor de versterking van de Europese grenzen en een uitbreiding van het verdedigingsysteem (Frontex) tegen de immigranten. Dit beleid, dat miljoenen euro's kost, resulteert in duizenden onschuldige slachtoffers per jaar onder de immigranten. Hun aangespoelde lijken worden naamloos begraven. Onze hoogstaande, humane, Europese beschaving staat in een schril contrast met de betreurenswaardige resultaten van ons beleid.

Luchtbrug
Het is tijd voor een andere, positieve aanpak. In plaats van de duurbetaalde verdediging van de Europese grenzen, de redding, opvang en onderhoud van vluchtelingen, zouden de Europese landen een percentage van hun nationaal inkomen in een gezamenlijk fonds kunnen stoppen. Dit mag zelfs gedeeltelijk ten koste gaan van het ontwikkelingsgeld. Dan ontstaat een fonds van miljarden euro's dat ter beschikking van de Raad van Europa komt. Deze zoekt bij bevriende, aan Europa grenzende landen (Marokko, Algerije, Tunesië, Turkije) kandidaten die dicht bij de Europese grenzen hun grond beschikbaar willen stellen voor de ontwikkeling van nieuwe 'brugsteden'.

Deze twee of drie brugsteden, die voor de opvang van de migranten zullen dienen, moeten worden gesitueerd op de trekroutes van vluchtelingen naar Europa. In de beginfase zal een centraal georganiseerd opvang- en vervoerssysteem (waaronder een 'luchtbrug') nodig zijn, waarmee de in Europa aangekomen immigranten systematisch naar de brugsteden worden teruggebracht. Op den duur zullen stromen bootjesmensen verminderen en de mensensmokkelaars worden ontmoedigd.

De brugsteden zullen in geen enkel opzicht lijken op de huidige opvangcentra voor asielzoekers: geen opsluiting, geen bewaking, geen prikkeldraad. De migranten zullen zich daar mogen vestigen op twee voorwaarden: respect voor de medemens en bereidheid om te werken.

Nieuwe wereldorde
De bewoners van de brugsteden zullen recht op behuizing, werk en inkomen krijgen en ook een mogelijkheid een verblijfs- en werkvergunning in Europa aan te vragen. De betrokkenheid bij de opbouw van woningen, stadsvoorzieningen en werkgelegenheid alsmede de scholing in een passende vakopleiding door Europese en lokale krachten wordt gegarandeerd. De Europese bedrijven worden gestimuleerd om daar hun filialen te vestigen en werkgelegenheid te creëren. Een goedkopere arbeidsmarkt zal een extra stimulans zijn. De begeleiding van bouwprocessen en de ruimtelijke, economische en sociale ontwikkeling zal in handen kunnen komen van geïnteresseerde Europese universiteiten en hun studenten evenals andere instellingen. Alles zal worden gestuurd en gecoördineerd door een te vormen speciaal Europees orgaan voor de brugsteden tussen Europa en omringende landen.

De vorming van de brugsteden - een beginpunt van de nieuwe, duurzame wereldorde - zal Europa structureel ontlasten van de migratieproblematiek en haar extra werkgelegenheid brengen.

De omringende landen zullen profiteren van economische ontwikkeling en de migranten zullen voor het eerst een kans krijgen op een menswaardig bestaan.

Bohdan Malisz: stedenbouwkundige

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden