Vanenburg oneens met kritiek op defensie Oranje

(Novum) - Gerald Vanenburg is voor altijd verbonden aan het team dat in 1988 de Europese titel veroverde. De voetballer was een vaste waarde in het team van bondscoach Rinus Michels. Zowel in de kwalificatiereeks als het eindtoernooi startte de middenvelder altijd in de basis, als een van de vier spelers van het 'grote' PSV, dat een maand voor het toernooi ten koste van Benfica de Europa Cup I won.

In aanloop naar het EK was Vanenburg betrokken bij een opvallende wissel die Michels doorvoerde in het team. Aan de linkerkant koos Michels voor het nieuwe koppel Adri van Tiggelen en Arnold Mühren, omdat Van Tiggelen de ruimte achter Mühren beter zou kunnen invullen. Hierdoor verhuisde het op elkaar ingespeelde PSV-koppel Berry van Aerle en Vanenburg in zijn geheel naar rechts.

Vanenburg spreekt van een fantastisch toernooi, zowel persoonlijk als voor het team. "Als je aan zo'n toernooi begint is kampioen worden het einddoel", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Als je dat dan haalt, is dat geweldig, een moment om niet te vergeten." De inmiddels 44-jarige Vanenburg, afgelopen seizoen trainer van FC Eindhoven, vindt ondanks de winst van de Europese titel niet dat het team het beste Oranje ooit was. "In 1974 en 1978 had Nederland ook ontzettend goede ploegen met veel kwaliteit."

"Als je tweede op een WK wordt, kun je niet zeggen dat je een slechte ploeg hebt", zegt Vanenburg. "Maar wij hebben uiteindelijk wel gewonnen. Dat is het verschil." De geboren Utrechter wijst nog op het feit dat Oranje meerdere keren op de rand van uitschakeling balanceerde. "We hadden momenten waarop een nederlaag dichtbij was. Bijvoorbeeld tegen Ierland, toen Wim Kieft ons redde, en twee ballen die ik van de lijn haal."

De 42-voudig international heeft veel goede herinneringen aan het EK, maar spreekt zijn oude teamgenoten niet vaak meer. "Je ziet elkaar natuurlijk nog wel eens en dan is het leuk en gezellig. Maar het is niet zo dat ik elke twee weken mijn agenda trek om te kijken wie ik eens ga bellen." Van een ding is Vanenburg nog steeds ziek. Verschillende shirts van tegenstanders op het EK, die Vanenburg bij zijn moeder had opgeslagen, kwamen na een grote schoonmaak in een vuilniswagen terecht. "Daar baalde ik enorm van, dat is niet helemaal gelopen zoals ik wilde. Maar gelukkig heb ik het finaleshirt nog wel."

Vanenburg heeft hoge verwachtingen van het Nederlands elftal voor het komende EK in Oostenrijk en Zwitserland. Hij ziet een reële kans dat de formatie van oud-ploeggenoot en huidig bondscoach Marco van Basten de Europese titel gaat opeisen. "Waarom niet?", stelt Vanenburg. "Er is kwaliteit genoeg. Ik denk niet dat er veel ploegen zijn met meer kwaliteit dan Oranje. Als de spelers allemaal kunnen pieken, zijn ze zeker in staat de titel te pakken."

De verdediging van Nederland kreeg de laatste tijd veel kritiek te verduren. Volgens Vanenburg onterecht. "Het zijn allemaal goede spelers, maar ze moeten er als team voor gaan. Iedereen moet op de juiste plek staan en dan kan het een mooi toernooi worden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden