Vanderaerden zelf verbaasd over winst in Achterhoek

'S HEERENBERG (ANP) - Jelle Nijdam werkte, Eric Vanderaerden won. In het wielrennen gaan de prijzen nog steeds vaak naar anderen dan zij die er voor ijveren. "Gezien mijn conditie kon ik eigenlijk niet winnen" , biechtte de Belgische winnaar van de Ronde van de Achetrhoek.

De Nederlandse openingswedstrijd was aan de achtste editie toe en kreeg voor de zesde keer een Belgische winnaar. Vanderaerden versloeg na 187 kilometer in een sprint van 23 renners zijn landgenoot Etienne de Wilde, tweevoudig winnaar, en Peter Pieters.

Voor de massasprint kreeg de Achterhoek een levendige wedstrijd te zien. De Australier Alan Peiper ontsnapte al na 25 kilometer. Zijn voorsprong bedroeg in Didam, na veertig kilometer, ruim een minuut. Eeven leek het er op, dat het peloton hem zou terugpakken toen hij nog maar honderd meter voorsprong had, maar daarna liep hij snel uit. Na 61 kilometer lag hij vijf minuten voor. Peiper verscheen ook als eerste bij de eerste van acht omlopen van 14 kilometer.

In het heuvelachtige Montferland kon de Australier zijn eenzame strijd niet volhouden. De voorsprong liep terug en na 111 kilometer kreeg Peiper gezelschap van zeven vluchters: Koerts, De Vries, Neskens, Van Holen, Wouters, De Wael en Akkermans. De acht kregen een maximale voorsprong van vier minuten.

Op 47 kilometer van het einde nam de ploeg van Jan Raas de wedstrijd in handen. Nijdam, die graag wilde winnen, maakte de meeste vaart. Met nog een ronde te rijden was de aansluiting een feit. In de slotronde probeerde Nijdam tot twee keer toe te ontsnappen. Vergeefs.

Anderhalve kilometer voor het einde brak het peloton door een valpartij met onder andere Rooks, Breukink en Talen. De laatste moest zelfs voor onderzoek naar het ziekenhuis.

In de sprint leek De Wilde op weg naar zijn derde overwinning. Maar Vanderaerden koos, met een kleinere versnelling, het goede moment en verschalkte zijn landgenoot tijdens de laatste meters. Daarmee kwam de zege terecht bij de ploeg die er het hardst voor had gewerkt. "Dat ik won was verbazingwekkend" , zei Vanderaerden, "ik heb pas 4000 kilometer in de benen. Te weinig om een winnaar te kunnen zijn. Ik was druk in de weer voor Nijdam, maar helaas kwam hij niet weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden