Vandenbroucke heeft nog vier weken tijd om zich te bewijzen

Tom Boonen wordt na de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in België net zo bejubeld als exact zes jaar geleden de nu peilloos diep gevallen Frank Vandenbroucke. De parallellen zijn evident, de verschillen ook.

In Parijs-Roubaix zou Frank Vandenbroucke zijn rentree vieren. Zaterdagmiddag stond hij nog op de startlijst, in de avond werd hij geschrapt. Vandenbroucke lag in het ziekenhuis. Er werd wat lacherig over gedaan. Dit keer zou hij getroffen zijn door een voedselvergiftiging. De ploegmanager schetste het beeld van een zielig hoopje mens. Fysiek en mentaal.

Vandenbroucke was nog niet zo lang geleden 'God', of op zijn minst een 'godenzoon', voor wielerminnend België. In 1999 won hij Luik-Bastenaken-Luik. Daarvoor had hij al Parijs-Nice en de Omloop Het Volk op zijn naam geschreven. Zijn erelijst begon zeer indrukwekkende vormen aan te nemen. Deze man bracht weer flair in de wielersport. Met Vandenbroucke werd fietsen rock 'n roll. En hij was pas 24 jaar.

Tom Boonen is nu net zo oud. Opvallend zijn de parallellen. Boonen toonde net als Vandenbroucke al op 21-jarige leeftijd zijn uitzonderlijke klasse. Terwijl momenteel de lichaamskracht van Boonen wordt bejubeld werd Vandenbroucke lyrisch bezongen om zijn atletische gaven.

Beiden komen uit een wielernest en hebben oog voor andere geneugten des levens. En in hun presentatie hebben ze geen last van valse bescheidenheid. Net als destijds bij Vandenbroucke wordt nu bij Boonen opnieuw gesproken van een revolutie, een stijlbreuk met het verleden van helden zonder allure.

Vandenbroucke, zo wees de geschiedenis uit, kon de weelde niet dragen. De affaire uit 1999, toen duidelijk werd dat hij samenwerkte met de omstreden paardenfokker 'dokter' Sainz, is hij nooit meer te boven gekomen. In zijn huis werden clenbuterol en epo gevonden. Bedoeld voor zijn hond, was het verweer.

Enkele sportieve oprispingen daargelaten ging het van kwaad tot erger. In zijn privé-leven werd het nooit meer rustig en alles werd breed uitgemeten. Geruchten over verslavingen doken steeds weer op. Dronken reed hij auto's in de prak. Het dieptepunt beleefde hij in augustus. Vrouw Sarah trommelde de politie op, omdat haar man stond te zwaaien met een vuurwapen. De scheiding van tafel en bed volgde.

Hij zou terugkeren dit jaar, maar reed nog geen koers. Blessures, pijntjes; er was altijd wel een reden waarom hij zijn broodheer Mr. Bookmaker niet kon dienen. In het Circuit de la Sarthe zou hij vorige week zijn comeback maken. Maar Vandenbroucke verscheen niet in het hotel. Ploegleider Lucien van Impe was zijn 'leugens' beu. Manager Hilaire Van der Schueren suste de nieuwste rel met het verhaal over de voedselvergiftiging. Dat hij niet in Parijs-Roubaix verscheen had te maken met een allergische reactie op de voorgeschreven medicijnen.

Faalangst en psychische problemen lijken de ware redenen. Dreigt voor Boonen, op wiens privé-leven net zoveel jacht wordt gemaakt, dezelfde valkuil? Het is onwaarschijnlijk. Terwijl Vandenbroucke alle loftuitingen bloedserieus nam, en zelf ging geloven dat hij de Messias was, neemt Boonen alle ophef met een korrel zout. Relativeringsvermogen en onbevangenheid zijn zijn grootste wapens tegen de hijgerige persoonsverheerlijking die wielrennen alleen in België los kan maken.

Boonen is een ster vanwege zijn natuurlijke uitstraling. Die bepaalt zijn charisma, niet zijn fratsen. Terwijl hij gisteren op zijn gemak een vakantie plande met zijn vriendin kreeg Vandenbroucke op het hoofdkantoor van zijn sponsor een ultimatum. Nog vier weken krijgt hij de tijd om weer coureur te worden. Niet dat iemand er nog in gelooft, ook al is hij 'pas' 30 jaar, en niemand in België die het betreurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden