Vandenbroucke denkt in augustus weer te koersen

ROESELARE - Wielrenner Frank Vandenbroucke hoopt in augustus opnieuw in competitie te treden en nog een sterk najaar neer te zetten. Dat heeft hij gisteren op een persconferentie in Roeselare gezegd.

Dinsdag werd de zes maanden schorsing van Vandenbroucke door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) opgeheven omdat gebleken was dat de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) niet bevoegd was om hem te schorsen. Die bevoegdheid ligt bij de Vlaamse Gemeenschap. Vandenbroucke kreeg de straf nadat bij een huiszoeking in februari dopingmiddelen als epo, clenbuterol en groeihormonen waren aangetroffen. De politie had huiszoeking gedaan op aandringen van de openbare aanklager van de Vlaamse Gemeenschap.

Vandaag verschijnt 'VDB' voor de disciplinaire commissie van die Vlaamse Gemeenschap. Die kan hem in principe opnieuw schorsen, maar Vandenbroucke lijkt daar niet echt bang voor. Volgens zijn manager Paul de Geyter kunnen de KBWB en de Internationale Wielerunie (UCI) een eventuele straf van de Vlaamse Gemeenschap niet overnemen.

Vandenbroucke heeft nog geen ploeg, maar de kans is groot dat hij terugkeert naar Domo-Farm Frites, de ploeg die hem ontsloeg toen de dopingaffaire losbrak. De voorkeur van de renner en zijn manager gaat in ieder geval uit naar Domo-Farm Frites, al hebben ook andere ploegen interesse getoond. ,,Mocht Domo niet doorgaan, dan zegt Frank niet onmiddellijk 'neen' tegen een bod van Collstrop-Palmans'', aldus De Geyter.

Vandenbroucke keek met veel vertrouwen naar de toekomst. ,,Ik zal niet vanaf nul moeten beginnen. Ik voel me goed.'' De renner hoopt in juli twee stages te kunnen meepikken en in augustus opnieuw te kunnen koersen. Naar eigen zeggen heeft de hele affaire met het Dendermondse gerecht hem diep geraakt. ,,Ik hoop dat het onderzoek nu zo snel mogelijk wordt afgerond'', zei hij. ,,De zaak onnodig rekken is niet nodig.''

Als gevolg van de vrijspraak van Vandenbroucke door het TAS dreigde de Internationale Wielerunie UCI gisteren het Belgische Zolder de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in oktober af te pakken. ,,Als wij niet meer mogen bestraffen, heeft het ook geen zin meer om in Vlaanderen dopingcontroles te organiseren'', was de strekking van een communiqué van de UCI. ,,En dan kunnen we ons afvragen of dit geen gevolgen moet hebben voor de WK in Zolder.''

Volgens de UCI zijn in Vlaanderen gecontroleerde renners door dit vonnis niet langer onderworpen zijn aan de reglementen van de UCI, maar aan die van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden