Vanden Stock geeft toe dat hij Spaanse arbiter heeft betaald

BRUSSEL (ANP) - Constant Vanden Stock, de 83-jarige oud-voorzitter van Anderlecht, heeft toegegeven in april 1984 uit eigen zak een miljoen frank (ruim 55 000 gulden) beschikbaar te hebben gesteld voor een “lening” aan de Spaanse arbiter Muro.

Dat zou echter pas de dag na het duel tegen Nottingham Forest zijn gebeurd. Raymond de Deken, de toenmalige scheidsrechterbegeleider bij de club, moest het geld via een tussenpersoon doorsluizen. Anderlecht raakte in opspraak toen naar buiten kwam dat de arbiter in ruil voor de “lening” in het voordeel van de Belgen zou hebben gefloten in het UEFA-cupduel met Nottingham Forest. De Belgen wonnen in 1984 de halve-finalewedstrijd tegen de Engelsen met 3-0, mede door een omstreden strafschop.

Vanden Stock zei voor de Waalse televisie niet te weten of De Deken het geld daadwerkelijk aan Muro heeft gegeven. “Het kan ook in de zak van Elst zijn verdwenen”, zei de rijke bierbrouwer in een tv-interview met de zender RTBF.

Elst is één van de twee voetbalmakelaars die oud-voorzitter Vanden Stock jarenlang hebben gechanteerd. Het geld dat de oud-preses aan De Deken had gegeven, moest via de makelaar naar Muro gaan. Elst en compagnon René van Aken hebben echter jarenlang gedreigd de omkoping naar buiten te brengen wanneer Vanden Stock en Anderlecht niet zouden betalen. Op deze manier zou Vanden Stock uit eigen middelen tussen de 20 en 50 miljoen frank zijn kwijtgeraakt.

Overigens ontkent de oud-voorzitter dat het een poging tot omkoping betrof. “Ik hoorde van De Deken pas op de dag na de wedstrijd dat Muro in financiële moeilijkheden verkeerde. Hij vroeg me of ik iets voor hem kon doen. Ik heb een paar keer geweigerd, maar uiteindelijk toegegeven. Dat is mijn grote fout geweest.”

Alle andere berichten, over omkoping bij andere duels van Anderlecht, spreekt Vanden Stock krachtig tegen. “Ik ben alleen in het geval Muro in de fout gegaan. Verder weet ik nergens van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden