vandalisme / Weer pleidooi voor voetbalwet

Margo Vliegenthart, voorzitter van het audditteam dat het voetbalvandalisme onderzoekt, vindt invoering van een speciale wet om hooligans aan te pakken overbodig.

Klik hier voor de franse campagne tegen voetbalvandalisme

Vliegenhart reageert op het pleidooi van Feyenoord, de KNVB, de PvdA en de VVD om een voetbalwet in te voeren. In een advertentie in het Algemeen Dagblad ondersteunden gisteren bijna 700 mensen de advertentie van de Rotterdamse volksclub met de tekst: ’Vóór Feyenoord. Tegen geweld. A.u.b. een voetbalwet’.

De naam van Vliegenthart ontbrak bij de ondertekenaars. „Ze hebben me niet gevraagd. Ik had ook niet getekend”, zegt de oud-staatssecretaris (PvdA) van VWS. „De wetten die er nu zijn bieden voldoende ruimte. Ze worden alleen niet goed toegepast. Er bestaat een meldingsplicht, maar rechters zijn vaak terughoudend in het opleggen van zulke vrijheidsbeperkende maatregelen. Daarnaast is de bewijsvoering vaak ontoereikend. Het heeft niet zoveel zin, als er weer eens iets gebeurt, keihard te schreeuwen dat er harder gestraft moet worden. Clubs zouden veel meer moeten investeren in de opsporing van hooligans, in plaats van zich blind te staren op zo’n voetbalwet,”

Toch sloten VVD en PvdA zich gisteren naadloos aan bij het pleidooi van Feyenoord. Aanleiding zijn de rellen van een week geleden in Nancy, waar ’supporters’ van Feyenoord een dag lang huishielden. Vandaag hoort Feyenoord welke straf de Uefa hiervoor oplegt.

Maar los hiervan vinden PvdA’er Spekman en zijn VVD-collega Zijlstra dat een voetbalwet er moet komen. Met als een van de voornaamste punten het regelen van een strafrechtelijke meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod.

De initiatiefwet van PvdA en VVD moet ook betrekking hebben op hooligans die ondanks een stadionverbod naar buitenlandse wedstrijden gaan om daar, zoals in Nancy gebeurde, te ’rellen’. Welke straffen er komen te staan op het negeren van de meldingsplicht, weten de fracties nog niet.

„Die moeten voldoende afschrikwekkend zijn”, zegt Spekman, die met de VVD af wil van het, bij risicowedstrijden, verplichte combivervoer voor supporters. Voor goedwillende fans is die verplichting een straf, vindt Spekman. „Wij willen de kwaadwillenden aanpakken.”

Oud-minister Bram Peper (PvdA) van binnenlandse zaken en vaste bezoeker van thuisduels van Feyenoord is voorstander van een voetbalwet ’met meerwaarde’. Peper vindt dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van ’bestuurlijke ophouding’, een in zijn visie efficiënt middel dat bij wet is geregeld voor het begin van het Europees Kampioenschap in 2000 in Nederland en België. „Waarom die wet, ook in andere zin, niet is opgepakt, ontgaat mij. Ze maakt collectieve aanhouding van een stel oproerkraaiers mogelijk en er kunnen zich situaties voordoen waarin dat noodzakelijk is, zoals soms buiten de stadions.”

De Raad van Hoofdcommissarissen is met Vliegenthart van oordeel dat „als alle afspraken worden nagekomen, het probleem is getackeld”. De Raad stelt zich hiermee op één lijn met VVD-minister Remkes.

Al eerder kwam een voetbalwet ter sprake. Maar de praktische uitvoering ervan leverde hoofdbrekens op bij vrijwel alle betrokken partijen. Peper: „Vandalen zullen altijd proberen onder hun meldingsplicht uit te komen. Er zijn mensen die zo slim zijn als een mens.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden