vandaar dit boek

Vandaar dit boek: ‘Een vrouw één keer bellen heeft hetzelfde effect als niet bellen’

In de rubriek Vandaar dit boek vertellen schrijvers over de totstandkoming van hun nieuwste boek. In deze aflevering Julia Wouters.

Ruim elf jaar was ik politiek adviseur van Lodewijk Asscher. Ik heb van binnenuit gezien hoe het werkt in de politiek. Ik weet dat mensen even een krant pakken als er een vrouw aan het woord komt.

Lodewijk is misschien wel één van de meest feministische mannen die ik ken. Maar ook hij snapte het af en toe niet. Dan viel de naam van een vrouw voor een ministerspost en zei hij; ‘maar ik heb haar al een keer gebeld en toen zei ze nee’. Maar zo gaat het doorgaans niet als je vrouwen wilt voor zo’n functie. Eén keer bellen heeft hetzelfde effect als nul keer bellen. Goede bedoelingen zijn niet genoeg.

Er zijn genoeg capabele vrouwen. Toch lukt het niet echt om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Dat is kwalijk, want hier worden besluiten genomen die ons allemaal de hele dag door treffen. En daarin zou ook het vrouwelijk perspectief moeten worden meegenomen.

Na de desastreuze nederlaag van de PvdA bij de verkiezingen vorig jaar werd al gauw duidelijk dat er voor mij geen plaats meer zou zijn. Ik moest me op iets anders gaan oriënteren. Ik wind me er al jaren over op dat we ons er te weinig van bewust zijn waarom vrouwen het niet redden. Op Prinsjesdag besloot ik om dáár werk van te gaan maken. Om te beginnen met dit boek.

Frustrerend

Wat een ontdekking voor mij was? Ik heb vaak meegemaakt dat ik een goed idee had, maar het niet verkocht kreeg. En dan hoorde ik tien minuten later iemand anders hetzelfde beweren, en was iedereen enthousiast. Ik vond dat enorm frustrerend, heb er zelfs een dure cursus voor gedaan. Ik dacht dat het aan mij lag. Pas bij het schrijven van dit boek kwam ik erachter dat dit vrouwen vaak overkomt.

Tijdens een radioprogramma werd me gevraagd of het aangeboren is dat vrouwen zich doorgaans bescheidener opstellen dan mannen. Nou nee. Mijn dochter van acht kwam laatst thuis van een hockeywedstrijd en ik vroeg hoe het was gegaan. ‘Heel goed’, reageerde ze, ‘ik was de beste.’ Een jaar geleden zou ik iets hebben gezegd als ‘nou, nou’. Daar ben ik radicaal mee gestopt. Ik ben me er veel bewuster van geworden dat de eerste reflex is om meisjes bescheidenheid bij te brengen.

Vooroordelen

De enige oplossing is dat we ons ervan bewust worden dat we vooroordelen hebben.

In ieders hoofd woont een seksist, ook in dat van vrouwen. Dat maakt je nog geen slecht mens. Maar dat word je wel als je te beroerd bent om je af te vragen waarom je eigenlijk zo denkt. En waarom, als er twee even goede kandidaten zijn, de keus toch vaak op de man valt.

Ik heb lang gedacht: zelf op de voorgrond in de politiek, dat nooit. Ik lijd natuurlijk zelf ook aan al die kwalen waar vrouwen aan lijden. Ik vond mezelf er niet geschikt voor.

Dat is wel veranderd. Maar voorlopig kom ik als coach toch beter tot mijn recht.

Droom

Mijn droom is een soort headhuntersbureau op te zetten, waar partijen - van uiteenlopende politieke kleur - terecht kunnen en zeggen; doe mij een vrouw die daar-en-daar verstand van heeft. En dat wij die vrouwen dan al hebben voorbereid.

Zodat ze ‘ja’ zeggen als ze voor een tv-programma worden gevraagd, begrijpen waarom ze daar steeds in de rede worden gevallen en weten hoe ze daarop moeten reageren.

Julia Wouters (1968), politicoloog en publicist

De zijkant van de macht. Waarom de politiek te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten Julia Wouters
Balans; 272 blz. € 19,90

Lees ook:

Is 30 procent vrouwen in het kabinet genoeg?

Telkens blijkt dat diversiteit zorgt voor betere prestaties, ook in de politiek. Naar hoeveel vrouwen zou het kabinet moeten streven?

Desnoods dwang om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen

Het verhaal over vrouwen in de top van het bedrijfsleven laat zich lezen als een slecht sprookje. Er waren er een paar, maar dat moesten er veel meer worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden