Vandaar deze podcast

Vandaar deze podcast: 'We zijn ook kritisch, niet alleen vriendelijk'

Beeld -

Bas Maliepaard (35) is kinderboekenrecensent en maker van de 'Grote Vriendelijke Podcast'.

Mijn pleidooi vorig jaar in Trouw voor meer aandacht voor kinderliteratuur bracht geen revolutie. Haha. De belangrijke Woutertje Pieterse Prijs heeft nog steeds geen nieuwe sponsor gevonden. Kinderboeken worden nog steeds weinig besproken in de landelijke media. Vandaar dat ik samen met collega-recensent Jaap Friso een nieuw podium heb opgericht. 

Podcasts worden steeds populairder. Zelf heb ik met het medium kennis gemaakt door te luisteren naar ‘Serial’. ‘Bob’, de podcast van de VPRO over een vrouw met geheugenverlies, vond ik ook erg mooi. En natuurlijk was de Harry Bannink-podcast inspirerend. Daarin interviewt Gijs Groenteman uitvoerders van de liedjes van Harry Bannink, die veel samenwerkte met Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink, daar zit veel overlap met mijn eigen vakgebied.

Jaap leest

Jaap Friso recenseert op zijn website Jaapleest.nl kinderboeken. Hij werkt ook als redacteur en samensteller bij de radio en heeft zodoende kijk op de technische kant van de zaak. We zijn samen een cursus ‘podcast maken’ gaan volgen. Het leuke van podcasts is dat het informeler is dan radio, minder gescript. Podcasts kun je ook maken voor niches, groepen liefhebbers die voor de radio te klein zijn. We mikken op mensen in het boekenvak, in het onderwijs, op ouders. In Nederland is het aantal podcasts over boeken nog zeer beperkt. De Groene Amsterdammer en Das Mag maken een podcast over literatuur, en er is ‘Lees Dees’ van Anton de Goede, maar op het gebied van kinderboeken was er nog niks.

Groot en vriendelijk

We moesten een naam hebben die meteen de associatie met kinderboeken oproept. We dachten aan ‘podcast in spijkerbroek’ of ‘podcast van Katoren’ als titel, maar het is de ‘Grote Vriendelijke Podcast’ geworden naar Roald Dahl’s ‘GVR’. We zullen zeker ook kritisch zijn, niet alleen maar vriendelijk, maar de opzet is een interview, dus het boek moet wel een interessant gesprek kunnen opleveren. We willen iets extra’s brengen.

Enthousiasme

Waarom ik als 35-jarige nog steeds zo van kinderboeken hou, vind ik moeilijk onder woorden te brengen. Waarom hou je van voetbal? Ik ben jong begonnen als kinderboekenrecensent, als 16-jarige bij de Lemniscaatkrant. Op de leeftijd dat anderen de oversteek naar de volwassenenliteratuur maken, had ik mijn eerste interview met Jacques Vriens. En het enthousiasme is gebleven. Het is een cliché, maar kinderboeken gaan veel over eerste keren, over verwondering, over fantasie. Je houdt zo een lijntje met de kindertijd. Het is denk ik ook goed om je als volwassene te blijven verplaatsen in een kind. En de kinderliteratuur ziet er ook nog eens prachtig uit, kijk naar ‘Vosje’ van Edward van de Vendel (zie ‘Beeldboek’ op blz. 24).

Reacties

De eerste twee afleveringen (met Jacques Vriens en met Bibi Dumon Tak) zijn nu ruim 3000 keer gedownload. Het is erg leuk dat luisteraars direct reageren via sociale media. Dat maak ik in mijn werk als schrijvend journalist niet vaak mee. Nu laten mensen meteen weten dat ze tijdens het poetsen van de badkamer of een wandeling naar ons hebben geluisterd. Een twitteraar scheef: ‘Ik luisterde vanochtend in de auto op weg naar mijn werk en vergat op slag de file.’ Het was ook mooi om te horen dat sommige luisteraars meteen boeken die we bespraken gingen aanschaffen. En een paar vertelden dat bij onze gesprekken volgeschoten waren.

De GVP is te beluisteren via www.degrotevriendelijkepodcast.nl en verschillende apps voor podcasts, zoals Google Podcasts en Apple Podcasts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden