Vandaag weer kisten met slachtoffers naar Eindhoven

Een Nederlandse Hercules C130 landt op vliegbasis EindhovenBeeld anp

Vandaag worden opnieuw kisten met stoffelijke overschotten van slachtoffers van MH17 van Charkov naar Eindhoven gevlogen. Het toestel uit Charkov komt rond 16.00 uur aan en wordt met dezelfde ceremonie ontvangen als de eerdere vier vluchten, zo meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Last Post wordt geblazen, gevolgd door een minuut stilte. Daarna worden de kisten in rouwwagens ingeladen. De stoffelijke resten worden onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd. De stoet gaat over de A2 en de A27. Tijdens het passeren worden die wegen afgesloten.

Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, heeft vanavond in een verklaring gezegd dat zijn team gisteren geen menselijke resten heeft gevonden. Bij de zoektocht zijn wel persoonlijke bezittingen van de slachtoffers gevonden en geborgen.

Ook in Torez, ten zuiden van de rampplek, zijn zondag persoonlijke bezittingen geborgen. Daar stond al enige tijd een treinwagon, waarin bagage van slachtoffers was neergelegd. 'Dankzij de onderhandelingen van de OVSE is het gelukt om deze wagon te bereiken. De verzegeling van de wagon was nog intact. Koffers, tassen en camera's leken ongeschonden opgeslagen te zijn', aldus Aalbersberg.

Gister waren de Nederlandse en Australische experts in Oost-Oekraïne voor de derde dag op rij op zoek naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van MH17, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie. Naar verwachting gaan ze morgen verder. De experts werkten vandaag op een andere plek dan afgelopen dagen, nu nabij het dorp Rozsypne. Eerder is gezocht bij een kippenboerderij in Grabovo.

Resten naar Charkov
Inmiddels zijn de vondsten die de afgelopen dagen op de rampplek van MH17 zijn gedaan, in Charkov aangekomen. De vlucht vervoert de vondsten van vrijdag en zaterdag, evenals het DNA-materiaal dat in het mortuarium in Donetsk ligt opgeslagen. 'De verwachting is dat de komende tijd nog vaker vluchten naar Nederland mogelijk worden', zegt Aalbersberg. 'We realiseren ons dat het voor nabestaanden lang duurt voor zij zekerheid hebben. Hopelijk brengt de wetenschap dat we hier in Oekraïne alles op alles zetten, hun toch wat rust.'

De vondsten van vrijdag en zaterdag zijn inmiddels in een koelwagen naar Charkov gebracht en worden daar momenteel aan een forensische check onderworpen voordat ze in het vliegtuig worden geladen. Eenmaal in Nederland worden de stoffelijke resten weer onder politiebegeleiding naar Hilversum vervoerd. De slachtoffers zullen weer in de Korporaal van Oudheusdenkazerne worden geïdentificeerd.

Eerste forensische scans
In Charkov zijn Nederlandse, Australische en Maleisische experts om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. De forensisch experts in Charkov werken in een loods. Ze scannen de vondsten uit het veld, controleren of alles goed verpakt is en registreren alles wat wordt aangeleverd. Ze dragen overalls, hoofdbedekking, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril. Dit om het bergings- en identificatieproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Aalbersberg zei gisteren dat er naar verwachting maandag of later een vliegtuig met de stoffelijke resten en spullen van de slachtoffers van Charkov naar Nederland kan vliegen. Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, voor identificatie.

Missie verder opbouwen
'Verder wordt de missie zoals aangekondigd verder opgebouwd. Als de veiligheidssituatie het toelaat, gaan maandag vijf zoekteams van elk twintig experts zoeken en bergen', zei Aalbersberg. 'De missie is dan volledig op sterkte.'

Beeld afp
Een lid van het onderzoeksteam bij de rampplek.Beeld getty
Beeld epa
Beeld epa
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden